light rain
18°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

QR КОДОВЕ САДА ВЕЋ ВИЂАМО СВУДА, А ЧЕМУ СЛУЖЕ? Гомила података у црно-белој коцкици

22.08.2024. 17:00 10:18
Пише:
Извор: ChatGPT, eZdravlje printscreen

Сад их већ свуда виђамо, навикли смо на њих, често их и користимо, а да се не запитамо одакле су нам стигли и шта је био њихов основни циљ. О чему причамо? О QR кодовима (кјуар кодови).

Quick Респонсе Цоде или QR код, како га сви знамо, врста је дводимензионалног бар кода који је развила јапанска компанија Денсо Wave 1994. године. Циљ компаније био је да створи код који би могао брзо да се скенира и очитава већи волумен података у односу на традиционалне бар кодове. Назив “Quick Респонсе” означава његову способност да се брзо декодира, што је било од суштинског значаја за индустријске потребе у Јапану, посебно у аутомобилској индустрији.

Од Јапана преко целог света, QR кодови стигли су и до нас. И не само то, данас се користе у скоро свим гранама индустрије, најчешће услугама, али и за неке специфичне намене.  QR кодови су постали врло распрострањени у многим индустријама и свакодневним активностима. Тако ћете на сајтовима ваших фризера, козметичара, туристичких водича, малих занатлија често наићи на QR код, који може да вас одведе до тражене информације (сајтови имају опцију прављења QR кода за сваку страницу сајта или текст, тако да је могуће да вас, уз помоћ овог кода, наводе кроз информације. Због тога што су усмерени, тачније, воде вас до жељене тачке, QR кодови су често коришћени у штампаним огласима, плакатима и визит картама. Циљ им је да брзо преусмере кориснике на веб сајтове или друштвене мреже где касније могу да, поред основне услуге коју сте као заинтересовани пожелели да погледате, понуде и нешто друго, као и да се што дуже задржите на њиховом сајту. Такође, помоћу QR кода сада можете да отворите и сајт  вашег и нашег „Дневника”

Наравно, због инстант приступа подацима, QR код се све више користи и за плаћање рачуна. Један такав управо сте добили и можете га (у сузама) платити и уз помоћ QR кода, одштампаног на рачуну или га скинути са PDF-a који вам је послат на мејл. Овако се још брже и лакше троши новац с ваших рачуна, али то је сад већ друга прича. Комуналије се морају платити.

Што се индустрије тиче, QR код на производу купцу пружа информацију о његовим карактеристикама, па не морате да копате по кутијама у потрази за упутствима. Такође, у производњи и складиштењу QR кодови се користе за праћење производа кроз ланац снабдевања.


Иду и на надгробне споменике

Стећци, које и данас можете видети по српским планинама, ако довољно дубоко загазите по њима, обавештавали су путнике-намернике о томе ко је сахрањен испод њих. У пар речи, често у стиху, испричана је читава животна прича, да остане за неку будућност. Данас, веровали или не, томе служи QR код. 

Друштвеним мрежама кружи снимак једне домаће агенције која израђује QR кодове и лепи их на надгробне споменике (за сада их не клешу), а родбина и, опет, путници-намерници, на датом линку који води или на Фејсбук налог или на лични сајт покојника, добија прилику да види слике, снимке, речи, лајкове, па чак и игрице које је покојник волео да игра и музику уз коју се забављао. Смисао је остао исти, само се променила технологија.


Помоћу QR кода сада можете да отворите и сајт вашег и нашег „Дневника”

Важно је рећи да се QR кодови користе за брзо приступање информацијама о пацијентима, као и за праћење медицинске опреме, што је важно за контролу потрошње и набавку материјала. На порталу еУправа можете преко QR кода преузети апликацију еЗдравље, где стоје ваши медицински подаци (ако сте регистровани), али усклађивање здравственог система у Србији је посебна прича. Неке болнице имају наруквице, али још увек са бар-кодом, иако извештај већ може да садржи QR код.

Данас већина паметних телефона има уграђену функцију за скенирање QR кодова у својим камерама. Када отворите апликацију камере и усмерите је ка QR коду, телефон аутоматски препознаје код и понуди вам опцију да отворите повезани садржај. Важно је рећи и да опцију скенирања има и е-банкинг већине банака, те не морате да инсталирате ништа. Важно је да платите, јелте.

Ивана Радоичић

Аутор:
Пошаљите коментар
ОНЕ САДРЖЕ ДРАГОЦЕНЕ ПОДАТКЕ О ИСТОРИЈСКОМ НАСЛЕЂУ У општини Врбас постављено 55 табли са QR кодовима

ОНЕ САДРЖЕ ДРАГОЦЕНЕ ПОДАТКЕ О ИСТОРИЈСКОМ НАСЛЕЂУ У општини Врбас постављено 55 табли са QR кодовима

13.04.2024. 12:04 12:10
Уместо епитафа на надгробном споменику QR код

Уместо епитафа на надгробном споменику QR код

08.11.2021. 13:47 13:48
Плаћање скенирањем QR кода биће ускоро могуће у свакој продавници

Плаћање скенирањем QR кода биће ускоро могуће у свакој продавници

17.01.2020. 09:21 09:24