ДНЕВНИК ИСТРАЖУЈЕ: ШТА АКО ГУГЛ ПОГРЕШИ Извињавамо се много се извињавамо

Када се одлучите за услуге компаније Гугл, будите сигурни да ће вам се отворити многа ненадана врата, у узајамној размени информација.
1
Фото: Ilustarcija pixabay

Јер, цео систем заснован је на вашем поверењу да лични подаци, мејлови, фотографије и други записи које остављате на Гугл драјву или у Гугл фотос, неће бити злоупотребљени.

С друге стране, ако сте се одлучили за опцију праћења локације, нарочито ако путујете у иностранство, добићете море корисних савета истих оваквих корисника као што сте ви, с препорукама за смештај, са оригиналним, а не краденим сликама, фотографијама и снимцима ресторана, музеја, провода, превоза, шта год вам треба да се брзо и лако уклопите.

Да би се ова размена остварила на опште задовољство, Гугл је, као власник простора који вам издаје, одлучио и да надгледа шта тачно качите на Гугл мапс, јер фотографије морају бити оригиналне, а оцене ћете моћи да дајете како желите.

Ипак, и Гугл може да погреши.

Наша читатељка Наташа В. јавила нам се да се пожали на Гулове администраторе јер су јој послали упозорење за лажно оцењивање неке локације, као и да јој је објава блокирана. 

- Гугл ми је само послао онформацију о томе да су повукли моју оцену, без навођења о чему се тачно ради – каже Наташа. – Они имају не тако леп обичај да постове корисника „затрпају“, па је тешко пронаћи о којој оцени се тачно ради, пошто може да буде фотографија, опис јела или локације на којој сам била. Ако је фотографија, могу да гарантујем да су све моје, и оригиналне.

У праву је, јер за то се опет брине Гугл, тачније његове апликације Гугл фотос и Гугл мапс, која прати кад сте и где сликали неку фотографију, и онда вам нуди назив те локације, уз предлог коју од фотографија које сте „дигли“ на ову апликацију, можете да поделите с осталима, или серију баражних питања о садржајима које се на локацији нуде.

Све што Наташа зна јесте да, ге год да оде, слика лево и десно и да је са осталим гугловцима поделила пар прикладних фотографија, игноришући предлоге за оцену неких места којима није била (понекад Гугл процени да сте били у некој кафани или продавници, чак и ако сте само прошли поред ње). О свему осталом – локацији, предлогу менија, називу и положају на мапи, брине се Гугл.

Шта се десило?

Како је касније утврђено, Гугл је проценио да је низ фотографија Соломоновог трга које је урадила на Закинтосу пре неколико година,  неприкладно оцењен. И тачка. Ни објашњења ни примера, ни линка који води на проблематичну оцену локације. Ништа. Само обавештење да Наташа може да се жали.

На наш савет, чисто из радозналости да видимо шта ће се десити, кликнула је на линк за жалбу. На изненађењ, није било никакве процедуре, нити описа догађаја ни примедбе, ни прилагања фотографија. Ништа. Само клик на линк, као да се ради о некаквој фишинг превари. Није, проверили смо.

Гугл је у међувремену наставио да бомбардује Наташу молбама да настави с објављивањем фотографија и оценама места које је обилазила, али је она одлучила да не дели своје информације, да је не би прогласили за лопова. 

Фото: Printscreen/


Шта ако неко стварно узме туђу фотографију

Ако сте позајмили неку фотографију од неког ван граница наше земље, можете се надати озбиљној тужби и санкцијама, ако сте узели с неког од званичних дистрибутера фотографија, као што је Гети имиџис – каже адвокат Радослав Маринковић. – Слична је ситуација и ако сте фотографију „позајмили“ с неког приватног профила. Ни Википедија није без ограничења, па пажљиво прочитајте услове под којима се фотографија може објавити. Треба рећи и да ни наши грађани не заостају у тужбама за ауторска права, мада је тешко доказати ауторство. Ипак, постоје и адвокати специјализовни баш за такве прекршаје, а најчешће се до решења долази нагодбом. Просечна нагодба у Србији изности 50.000 динара. Наши грађани могу да се послуже и такозваном Creative Commons лиценцом, илити CC, и да своја дела заштите објавом на сајту или налогу или блогу. Тиме су заштитили своја ауторска права...


Што се Наташе и Гугла тиче, у питању је била – грешка. Још увек се не зна да ли људска или је грешку направио алгоритам, тек, Гугл јој је после две недеље кратко одговорио да се њена жалба прихвата. И тек тада могла је да види спорне слике (јер су у међувремену биле уклоњене). Пар фотографија трга осветљеног ноћним светлима, готово без људи (није забрањено сликати одрасле у јавном простору, да знате) и оцена 5, јер јој се Закинтос стварно свидео.

Да ли ће да настави да качи слике?

- Тешко – каже Наташа. – Пре него што сам било шта почела да делим, а сад имам близу милион прегледа, кликнула сам на Услове коришћења, а остало је све практично било у њиховим рукама. Осећам се као криминалац и упропастили су ми жељу да своје искуство делим са другим људима. Има и других мапа, снаћи ћу се.

И. Радоичић

 
EUR/RSD 117.1117
Најновије вести