Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DNEVNIK ISTRAŽUJE: ŠTA AKO GUGL POGREŠI Izvinjavamo se mnogo se izvinjavamo

25.04.2024. 17:41 18:00
Piše:
Izvor: Ilustarcija pixabay

Kada se odlučite za usluge kompanije Gugl, budite sigurni da će vam se otvoriti mnoga nenadana vrata, u uzajamnoj razmeni informacija.

Jer, ceo sistem zasnovan je na vašem poverenju da lični podaci, mejlovi, fotografije i drugi zapisi koje ostavljate na Gugl drajvu ili u Gugl fotos, neće biti zloupotrebljeni.

S druge strane, ako ste se odlučili za opciju praćenja lokacije, naročito ako putujete u inostranstvo, dobićete more korisnih saveta istih ovakvih korisnika kao što ste vi, s preporukama za smeštaj, sa originalnim, a ne kradenim slikama, fotografijama i snimcima restorana, muzeja, provoda, prevoza, šta god vam treba da se brzo i lako uklopite.

Da bi se ova razmena ostvarila na opšte zadovoljstvo, Gugl je, kao vlasnik prostora koji vam izdaje, odlučio i da nadgleda šta tačno kačite na Gugl maps, jer fotografije moraju biti originalne, a ocene ćete moći da dajete kako želite.

Ipak, i Gugl može da pogreši.

Naša čitateljka Nataša V. javila nam se da se požali na Gulove administratore jer su joj poslali upozorenje za lažno ocenjivanje neke lokacije, kao i da joj je objava blokirana. 

- Gugl mi je samo poslao onformaciju o tome da su povukli moju ocenu, bez navođenja o čemu se tačno radi – kaže Nataša. – Oni imaju ne tako lep običaj da postove korisnika „zatrpaju“, pa je teško pronaći o kojoj oceni se tačno radi, pošto može da bude fotografija, opis jela ili lokacije na kojoj sam bila. Ako je fotografija, mogu da garantujem da su sve moje, i originalne.

U pravu je, jer za to se opet brine Gugl, tačnije njegove aplikacije Gugl fotos i Gugl maps, koja prati kad ste i gde slikali neku fotografiju, i onda vam nudi naziv te lokacije, uz predlog koju od fotografija koje ste „digli“ na ovu aplikaciju, možete da podelite s ostalima, ili seriju baražnih pitanja o sadržajima koje se na lokaciji nude.

Sve što Nataša zna jeste da, ge god da ode, slika levo i desno i da je sa ostalim guglovcima podelila par prikladnih fotografija, ignorišući predloge za ocenu nekih mesta kojima nije bila (ponekad Gugl proceni da ste bili u nekoj kafani ili prodavnici, čak i ako ste samo prošli pored nje). O svemu ostalom – lokaciji, predlogu menija, nazivu i položaju na mapi, brine se Gugl.

Šta se desilo?

Kako je kasnije utvrđeno, Gugl je procenio da je niz fotografija Solomonovog trga koje je uradila na Zakintosu pre nekoliko godina,  neprikladno ocenjen. I tačka. Ni objašnjenja ni primera, ni linka koji vodi na problematičnu ocenu lokacije. Ništa. Samo obaveštenje da Nataša može da se žali.

Na naš savet, čisto iz radoznalosti da vidimo šta će se desiti, kliknula je na link za žalbu. Na iznenađenj, nije bilo nikakve procedure, niti opisa događaja ni primedbe, ni prilaganja fotografija. Ništa. Samo klik na link, kao da se radi o nekakvoj fišing prevari. Nije, proverili smo.

Gugl je u međuvremenu nastavio da bombarduje Natašu molbama da nastavi s objavljivanjem fotografija i ocenama mesta koje je obilazila, ali je ona odlučila da ne deli svoje informacije, da je ne bi proglasili za lopova. 


Šta ako neko stvarno uzme tuđu fotografiju

Ako ste pozajmili neku fotografiju od nekog van granica naše zemlje, možete se nadati ozbiljnoj tužbi i sankcijama, ako ste uzeli s nekog od zvaničnih distributera fotografija, kao što je Geti imidžis – kaže advokat Radoslav Marinković. – Slična je situacija i ako ste fotografiju „pozajmili“ s nekog privatnog profila. Ni Vikipedija nije bez ograničenja, pa pažljivo pročitajte uslove pod kojima se fotografija može objaviti. Treba reći i da ni naši građani ne zaostaju u tužbama za autorska prava, mada je teško dokazati autorstvo. Ipak, postoje i advokati specijalizovni baš za takve prekršaje, a najčešće se do rešenja dolazi nagodbom. Prosečna nagodba u Srbiji iznosti 50.000 dinara. Naši građani mogu da se posluže i takozvanom Creative Commons licencom, iliti CC, i da svoja dela zaštite objavom na sajtu ili nalogu ili blogu. Time su zaštitili svoja autorska prava...


Što se Nataše i Gugla tiče, u pitanju je bila – greška. Još uvek se ne zna da li ljudska ili je grešku napravio algoritam, tek, Gugl joj je posle dve nedelje kratko odgovorio da se njena žalba prihvata. I tek tada mogla je da vidi sporne slike (jer su u međuvremenu bile uklonjene). Par fotografija trga osvetljenog noćnim svetlima, gotovo bez ljudi (nije zabranjeno slikati odrasle u javnom prostoru, da znate) i ocena 5, jer joj se Zakintos stvarno svideo.

Da li će da nastavi da kači slike?

- Teško – kaže Nataša. – Pre nego što sam bilo šta počela da delim, a sad imam blizu milion pregleda, kliknula sam na Uslove korišćenja, a ostalo je sve praktično bilo u njihovim rukama. Osećam se kao kriminalac i upropastili su mi želju da svoje iskustvo delim sa drugim ljudima. Ima i drugih mapa, snaći ću se.

I. Radoičić

 
Autor:
Pošaljite komentar