АКО ЛЕТУЈЕТЕ У ХРВАТСКОЈ, ОПРЕЗ: У кулену пронађена ОПАСНА БАКТЕРИЈА, изазива СЕПСУ И МЕНИНГИТИС
Кулен 55 ВП, који производи хрватска фирма Бермес из Доње Пушће, опозван је с тржишта због тога што је у неким узорцима пронађена бактерија Листериа monocytogenes, објавила је данас Хрватска агенција за пољопривреду и храну.
Кулен 55 ВП, који производи хрватска фирма Бермес из Доње Пушће, опозван је с тржишта због тога што је у неким узорцима пронађена бактерија Листериа monocytogеnеs, објавила је данас Хрватска агенција за пољопривреду и храну.
Државни инспекторат Републике Хрватске опозвао је Кулен 55 ВП произвођача Бермес д.о.о. из Доње Пушће с роком употребе до 16. септембра 2023. и ЛОТ бројева 90061995 и 90062876, наводи се у саопштењу.
Производ није у складу с Уредбом Комисије (ЕЗ) о микробиолошким критеријумима за храну, стоји у обавештењу.
Ова вест је нарочито важна за наше туристе који летују у Хрватској. Иако ће се спорни кулен сместа уклонити с рафова, требало би да погледају да ли су купили неки кулен с том етикетом.
Листерија је бактерија која може да изазове озбиљне болести код људи. Ова бактерија се налази у земљишту, води и неким животињским производима. Веома је прилагодљива и може да преживи и расте у различитим условима, укључујући и ниске температуре, што је чини посебно опасном.
Листерија може да изазове инфекције код људи кроз конзумацију храну заражену листеријом. Особе са слабијим имунолошким системом, труднице, новорођенчад и старији људи су посебно подложни инфекцији овом бактеријом. Симптоми инфекције листеријом могу да обухватају грозницу, болове у мишићима, мучнину, повраћање, пролив и главобољу.
Најозбиљнији облик болести изазван листеријом је листериоза, која може да доведе до озбиљних компликација као што су сепса и менингитис. Код трудница, листериоза може да изазове побачај, превремени порођај или тешке компликације код новорођенчади.
Превенција инфекције листеријом укључује правилно руковање храном, посебно сировим месом, рибом, морским плодовима, млечним производима и воћем и поврћем које се не пере темељно. Кување хране на довољно високим температурама може да уништи бактерију и смањи ризик од инфекције.
И. Р.