AKO LETUJETE U HRVATSKOJ, OPREZ: U kulenu pronađena OPASNA BAKTERIJA, izaziva SEPSU I MENINGITIS
Kulen 55 VP, koji proizvodi hrvatska firma Bermes iz Donje Pušće, opozvan je s tržišta zbog toga što je u nekim uzorcima pronađena bakterija Listeria monocytogenes, objavila je danas Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.
Kulen 55 VP, koji proizvodi hrvatska firma Bermes iz Donje Pušće, opozvan je s tržišta zbog toga što je u nekim uzorcima pronađena bakterija Listeria monocytogenes, objavila je danas Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.
Državni inspektorat Republike Hrvatske opozvao je Kulen 55 VP proizvođača Bermes d.o.o. iz Donje Pušće s rokom upotrebe do 16. septembra 2023. i LOT brojeva 90061995 i 90062876, navodi se u saopštenju.
Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) o mikrobiološkim kriterijumima za hranu, stoji u obaveštenju.
Ova vest je naročito važna za naše turiste koji letuju u Hrvatskoj. Iako će se sporni kulen smesta ukloniti s rafova, trebalo bi da pogledaju da li su kupili neki kulen s tom etiketom.
Listerija je bakterija koja može da izazove ozbiljne bolesti kod ljudi. Ova bakterija se nalazi u zemljištu, vodi i nekim životinjskim proizvodima. Veoma je prilagodljiva i može da preživi i raste u različitim uslovima, uključujući i niske temperature, što je čini posebno opasnom.
Listerija može da izazove infekcije kod ljudi kroz konzumaciju hranu zaraženu listerijom. Osobe sa slabijim imunološkim sistemom, trudnice, novorođenčad i stariji ljudi su posebno podložni infekciji ovom bakterijom. Simptomi infekcije listerijom mogu da obuhvataju groznicu, bolove u mišićima, mučninu, povraćanje, proliv i glavobolju.
Najozbiljniji oblik bolesti izazvan listerijom je listerioza, koja može da dovede do ozbiljnih komplikacija kao što su sepsa i meningitis. Kod trudnica, listerioza može da izazove pobačaj, prevremeni porođaj ili teške komplikacije kod novorođenčadi.
Prevencija infekcije listerijom uključuje pravilno rukovanje hranom, posebno sirovim mesom, ribom, morskim plodovima, mlečnim proizvodima i voćem i povrćem koje se ne pere temeljno. Kuvanje hrane na dovoljno visokim temperaturama može da uništi bakteriju i smanji rizik od infekcije.
I. R.