broken clouds
9°C
13.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРОФЕСОРКА САВЕТУЈЕ ОПРЕЗ Избегавајте заслађиваче, топљени сир је произведен од сира који НИЈЕ ПРОШАО технолошки процес

12.09.2023. 11:07 13:33
Пише:
Фото: Printscreen Pink televizija/Pixabay/Ilustracija

Укус неке намирнице је одлучујући фактор за њену куповину и прихватање хране од стране потрошача. Током prеthodnih година повећао се додатак адитива, конзерванса, појачивача укуса храни, а њиховој штетности за Пинк телевизију говорила је Светлана Станишић, професорка физичке хемије и стручњак за исхрану.

Сувомеснати производи имају конзервансе који одржавају свежину

-Важно је сагледати све животне навике и услове у којима особа живи, најважније је да се не сломи организам. Ако се лоше хранимо, макар добро да спавамо. Мора се наћи нешто што нас одржава у здрављу. Сувомеснати производи представљају проблем, од канцерогених материја што је потврђено, су производи од црвеног меса када се користе у великој количини без салата. Није исто када кувате јунетину са кромпиром или месо са отворене ватре на роштиљу. Врло је важно да се дода поврће и влакна. Сувомеснати производи имају конзервансе који су неопходни да одрже свежину и буду бактеријски исправни- речи су Станишић.

Млечни производи добри за кардиоваскуларни систем

Она истиче да се индустрија хране увек труди да уштеди на купцима, те да би било најбоље правити домаће паштете.

-Топљени сир је проблем, који је произведен од сира који није успео технолошки процес. Млечни производи и масти добре су за кардиоваскуларни систем, употреба кајмака, путера, кисела павлака и киселог млека. Жао ми је што видим да је на неким местима у дечијем менију у понуди помфрит. Помфрит је проблематичан јер се прави у фритези. Пола тежине је сам кромпир, а пола је упијено уље из фритезе. 

Гојазност на сваком ћошку

Пиринчане плочице јако брзо подижу ниво шећера у крви, корнфлекс, гранола мусли, су предиспозиција за дијабетес, наводи ова професорка.

-Треба избегавати све прерађене производе. Боје у воћним јогуртима не потичу од вишње или трешње, већ су додате. Неке биљне ваши дају боју, додају се адитиви који су згрушњивач, сва та прерађена храна има много шећера. Људи онда постану зависни од шећера. Проблем са заслађивачима јесте што када мозак региструје да сте унели слатко припрема наше органе да то обраде и постаје збуњен када то не резултује високим шећером у крви. Тада се показује још већа жеља за слатким. Гојазност је на сваком ћошку- истакла је она.

Пише:
Пошаљите коментар
Укупан број коментара је: 0