PROFESORKA SAVETUJE OPREZ Izbegavajte zaslađivače, topljeni sir je proizveden od sira koji NIJE PROŠAO tehnološki proces
Ukus neke namirnice je odlučujući faktor za njenu kupovinu i prihvatanje hrane od strane potrošača. Tokom prethodnih godina povećao se dodatak aditiva, konzervansa, pojačivača ukusa hrani, a njihovoj štetnosti za Pink televiziju govorila je Svetlana Stanišić, profesorka fizičke hemije i stručnjak za ishranu.
Suvomesnati proizvodi imaju konzervanse koji održavaju svežinu
-Važno je sagledati sve životne navike i uslove u kojima osoba živi, najvažnije je da se ne slomi organizam. Ako se loše hranimo, makar dobro da spavamo. Mora se naći nešto što nas održava u zdravlju. Suvomesnati proizvodi predstavljaju problem, od kancerogenih materija što je potvrđeno, su proizvodi od crvenog mesa kada se koriste u velikoj količini bez salata. Nije isto kada kuvate junetinu sa krompirom ili meso sa otvorene vatre na roštilju. Vrlo je važno da se doda povrće i vlakna. Suvomesnati proizvodi imaju konzervanse koji su neophodni da održe svežinu i budu bakterijski ispravni- reči su Stanišić.
Mlečni proizvodi dobri za kardiovaskularni sistem
Ona ističe da se industrija hrane uvek trudi da uštedi na kupcima, te da bi bilo najbolje praviti domaće paštete.
-Topljeni sir je problem, koji je proizveden od sira koji nije uspeo tehnološki proces. Mlečni proizvodi i masti dobre su za kardiovaskularni sistem, upotreba kajmaka, putera, kisela pavlaka i kiselog mleka. Žao mi je što vidim da je na nekim mestima u dečijem meniju u ponudi pomfrit. Pomfrit je problematičan jer se pravi u fritezi. Pola težine je sam krompir, a pola je upijeno ulje iz friteze.
Gojaznost na svakom ćošku
Pirinčane pločice jako brzo podižu nivo šećera u krvi, kornfleks, granola musli, su predispozicija za dijabetes, navodi ova profesorka.
-Treba izbegavati sve prerađene proizvode. Boje u voćnim jogurtima ne potiču od višnje ili trešnje, već su dodate. Neke biljne vaši daju boju, dodaju se aditivi koji su zgrušnjivač, sva ta prerađena hrana ima mnogo šećera. Ljudi onda postanu zavisni od šećera. Problem sa zaslađivačima jeste što kada mozak registruje da ste uneli slatko priprema naše organe da to obrade i postaje zbunjen kada to ne rezultuje visokim šećerom u krvi. Tada se pokazuje još veća želja za slatkim. Gojaznost je na svakom ćošku- istakla je ona.