light rain
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БРЖЕ ДО РЕШЕЊА ЗА ПЕНЗИЈУ? Хоће ли електронска писарница олакшати процес; ПИО примио 250.000 захтева

14.08.2024. 17:55 18:11
Пише:
Извор: dnevnik.rs/ R. Hadžić

После увођења услуге е-Калкулатор која омогућава израчунавање висине пензије и е-Шалтера, Фонд ПИО је од 8. јула ове године почео са применом, односно коришћењем електронске писарнице.

У том фонду наводе да је тренутно у току уходавање запослених са новим начином рада и постепено укључивање свих организационих јединица.

Поставља се питање да ли нови начин рада може да убрза доношење решења о пензијама.

Законски рок за доношење решења о правима из пензијског и инвалидског осигурања је до 60 дана. У Фонду ПИО наводе за Јуроњуз Србија да у 90 одсто случајева Фонд доноси решења у овом року.

Међутим, када недостају подаци за неки од периода осигурања, поступак се продужава до обезбеђења података. „До некомплетности података може доћи из више разлога, а међу најважнијима су неуплаћени доприноси за ПИО, непредавање пријава М-4 Фонду ПИО, непостојање правне и финансијске документације о радном ангажовању лица и прибављање доказа о радном ангажовању лица која су радила ван подручја Републике Србије“, објашњавају у Фонду ПИО.

Праћење тренутног статуса електронским путем

Поставља се питање шта ће омогућити е-Писарница и колико ће убрзати поступак доношења решења о пензији. У Фонду ПИО наводе да ће коришћење електронске писарнице убрзати проток докумената у Фонду, што ће убрзати саме поступке.

„То ће омогућити да се све врсте поступака (управних и вануправних), односно захтева од стране грађана и правних лица, евидентирају, обрађују и прати њихов тренутни статус електронским путем. То ће да убрза проток докумената у Фонду, па тиме и да утиче на брзину спровођења свих врста поступака“, кажу у ПИО фонду.

Поднето више од 10.000 електронских захтева

Захтеви за пензију могу да се поднесу и у електронском облику коришћењем е-Шалтера.

У ПИО фонду кажу да постојање е-Шалтера грађанима омогућава да на комфорнији и једноставнији начин, без потребе одласка у неку од организационих јединица Фонда, поднесу захтев за остваривање неког од права из пензијског инвалидског осигурања, односно за добијања неке од потврда и уверења чије је издавање у надлежности Фонда.

Током 2023. године у Фонду ПИО је примљено скоро 250.000 захтева у вези са остваривањем права на пензију, који су поднети у некој од организационих јединица Фонда, а поред тога, коришћењем е-Шалтера прошле године је поднето укупно 10.626 различитих врста захтева, међу којима су и захтеви за остваривање права на пензију.

„У складу са важећим законским прописима о електронском пословању, сви захтеви који се подносе електронским путем треба да, осим одговарајућих података о подносиоцу захтева, обавезно садрже и електронски потпис подносиоца захтева“, рекли су у Фонду ПИО.

Услови пензионисања у 2024. години

Што се тиче старосне пензије, услови за пензионисање у 2024. години за жене су 63 године и осам месеци живота и најмање 15 година стажа осигурања, док за мушкарце важе исти услови као и у 2023. години – 65 година живота и 15 година стажа.

Услови за превремену старосну пензију у 2024. су исти за жене и за мушкарце: 60 година живота и 40 година стажа осигурања. У овом случају пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију у тој календарској години, а максимално 20,4 одсто. Иначе, старосна граница за жене се помера у складу са одредбама Закона о пензијском и инвалидском осигурању којим је прописано да се старосни услов за жене помера све до 2032. године, када ће услови и за жене и за мушкарце бити изједначени, па ће и једнима и другима услов за пензију бити 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Према подацима Фонда ПИО, број корисника пензија у јуну је 1.653.499, а просечна пензија је 45.719 динара. 

Дневник/Alo.rs

Аутор:
Пошаљите коментар
ИЗ ПИО ФОНДА ПОЗВАЛИ СЕНИОРЕ Сви попусти стартују од 1. октобра, пријавите се за пензионерске картице

ИЗ ПИО ФОНДА ПОЗВАЛИ СЕНИОРЕ Сви попусти стартују од 1. октобра, пријавите се за пензионерске картице

14.08.2024. 10:42 10:51