Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BRŽE DO REŠENJA ZA PENZIJU? Hoće li elektronska pisarnica olakšati proces; PIO primio 250.000 zahteva

14.08.2024. 17:55 18:11
Piše:
Izvor: dnevnik.rs/ R. Hadžić

Posle uvođenja usluge e-Kalkulator koja omogućava izračunavanje visine penzije i e-Šaltera, Fond PIO je od 8. jula ove godine počeo sa primenom, odnosno korišćenjem elektronske pisarnice.

U tom fondu navode da je trenutno u toku uhodavanje zaposlenih sa novim načinom rada i postepeno uključivanje svih organizacionih jedinica.

Postavlja se pitanje da li novi način rada može da ubrza donošenje rešenja o penzijama.

Zakonski rok za donošenje rešenja o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja je do 60 dana. U Fondu PIO navode za Juronjuz Srbija da u 90 odsto slučajeva Fond donosi rešenja u ovom roku.

Međutim, kada nedostaju podaci za neki od perioda osiguranja, postupak se produžava do obezbeđenja podataka. „Do nekompletnosti podataka može doći iz više razloga, a među najvažnijima su neuplaćeni doprinosi za PIO, nepredavanje prijava M-4 Fondu PIO, nepostojanje pravne i finansijske dokumentacije o radnom angažovanju lica i pribavljanje dokaza o radnom angažovanju lica koja su radila van područja Republike Srbije“, objašnjavaju u Fondu PIO.

Praćenje trenutnog statusa elektronskim putem

Postavlja se pitanje šta će omogućiti e-Pisarnica i koliko će ubrzati postupak donošenja rešenja o penziji. U Fondu PIO navode da će korišćenje elektronske pisarnice ubrzati protok dokumenata u Fondu, što će ubrzati same postupke.

„To će omogućiti da se sve vrste postupaka (upravnih i vanupravnih), odnosno zahteva od strane građana i pravnih lica, evidentiraju, obrađuju i prati njihov trenutni status elektronskim putem. To će da ubrza protok dokumenata u Fondu, pa time i da utiče na brzinu sprovođenja svih vrsta postupaka“, kažu u PIO fondu.

Podneto više od 10.000 elektronskih zahteva

Zahtevi za penziju mogu da se podnesu i u elektronskom obliku korišćenjem e-Šaltera.

U PIO fondu kažu da postojanje e-Šaltera građanima omogućava da na komforniji i jednostavniji način, bez potrebe odlaska u neku od organizacionih jedinica Fonda, podnesu zahtev za ostvarivanje nekog od prava iz penzijskog invalidskog osiguranja, odnosno za dobijanja neke od potvrda i uverenja čije je izdavanje u nadležnosti Fonda.

Tokom 2023. godine u Fondu PIO je primljeno skoro 250.000 zahteva u vezi sa ostvarivanjem prava na penziju, koji su podneti u nekoj od organizacionih jedinica Fonda, a pored toga, korišćenjem e-Šaltera prošle godine je podneto ukupno 10.626 različitih vrsta zahteva, među kojima su i zahtevi za ostvarivanje prava na penziju.

„U skladu sa važećim zakonskim propisima o elektronskom poslovanju, svi zahtevi koji se podnose elektronskim putem treba da, osim odgovarajućih podataka o podnosiocu zahteva, obavezno sadrže i elektronski potpis podnosioca zahteva“, rekli su u Fondu PIO.

Uslovi penzionisanja u 2024. godini

Što se tiče starosne penzije, uslovi za penzionisanje u 2024. godini za žene su 63 godine i osam meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja, dok za muškarce važe isti uslovi kao i u 2023. godini – 65 godina života i 15 godina staža.

Uslovi za prevremenu starosnu penziju u 2024. su isti za žene i za muškarce: 60 godina života i 40 godina staža osiguranja. U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 odsto. Inače, starosna granica za žene se pomera u skladu sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je propisano da se starosni uslov za žene pomera sve do 2032. godine, kada će uslovi i za žene i za muškarce biti izjednačeni, pa će i jednima i drugima uslov za penziju biti 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Prema podacima Fonda PIO, broj korisnika penzija u junu je 1.653.499, a prosečna penzija je 45.719 dinara. 

Dnevnik/Alo.rs

Autor:
Pošaljite komentar
IZ PIO FONDA POZVALI SENIORE Svi popusti startuju od 1. oktobra, prijavite se za penzionerske kartice

IZ PIO FONDA POZVALI SENIORE Svi popusti startuju od 1. oktobra, prijavite se za penzionerske kartice

14.08.2024. 10:42 10:51