light rain
11°C
01.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗАЛИВНИ СИСТЕМ СПАСАВА РОД, АЛИ НЕ И БЕРБУ! Повртар из Таванкута шири засаде паприке, али радника нема ни за лек ХОЋЕ ЛИ берачи стизати чак из Азије?

01.03.2025. 08:46 09:01
Пише:
Извор:
Дневник
паприка
Фото: С. Иршевић

Зима у Таванкуту доноси тишину пољима, али за повртаре нема одмора. Док земља мирује под слојем мраза, Антун Еплер Кићо, један од највећих произвођача паприке у селу, већ је на терену − поставља нови заливни систем.

 Овај корак није луксуз већ нужност, јер без стабилног наводњавања нема ни квалитетног рода. 

− Ово је време када припремамо њиве за оно што долази. Ако сада не поставимо заливни систем, не можемо очекивати да ћемо спасти паприку од суше кад крене вегетација − каже Еплер, који паприку узгаја на 35 јутара, а ове године је проширује на 50 јутара. Каже да ради са ћеркама и другим кооперантима.

паприка
Фото: С. Иршевић

 Антун је завршио средњу пољопривредну школу, а након тога и средњу саобраћајну, да би се запослио на железници као машиновођа. Након деценије рада одлучио је да се врати у Таванкут и од 1993. године бави се пољопривредом. Одлучио се за паприку јер није нашао ниједну културу која би динела сигурнију зараду. − Било је огромно улагање, али паприка ми доноси сигуран профит. Раније сам је садио из хобија и видео сам неку математику. Имам сигурне купце и стабилност − каже Еплер. 

паприка
Фото: С. Иршевић

Сетио се прошлогодишње бербе и главног проблема − недостатка радне снаге. Прошле сезоне Еплер је једва успевао да окупи сезонце, од којих су многи долазили из удаљених крајева, с југа Србије, и из појединих села у околини Сомбора. − Сезонци су нам све старији, а млађих је све мање. Они који долазе немају искуство па сада просечан берач једва набере 300−400 килограма дневно. То директно утиче на квалитет бербе, јер паприка не може да чека − кад је зрела, мора одмах да се бере − објашњава Еплер.

Све је више пољопривредника који размишљају о ангажовању радника из веома удаљених земаља, попут Пакистана и Бангладеша, јер домаћа радна снага постаје недостижна. − Постављамо заливни систем, планирамо сетву, али сви се питамо исто: ко ће ове године брати паприку − закључује Еплер. Док Таванкут и даље дише ритмом поврћа и воћа, зимске припреме су само тиха увертира у нову сезону, ону у којој паприка, као и сваке године, тражи труд, умеће и руке које знају да беру. 

Текст и фото: С. Иршевић

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар