broken clouds
17°C
27.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КОМПАНИЈА ATFIELD TECHNOLOGIES ИЗ БЕЧЕЈА КРЕИРАЛА ПАМЕТНИ УРЕЂАЈ ЗА ВИНОГРАДАРЕ Средство за лакши пролазак кроз климатске промене

27.04.2025. 09:41 09:53
Извор:
Дневник
виногради
Фото: Artfield Tehnologies/ Удружење Карловачки виногради

Одавно није новост да су дигиталне технологије и роботика зашли безмало у све делатности, па и у пољопривреду, и да сада можемо само говорити о начинима и дометима њихове примене.

Оно што је тим стручњака - инжењера са махом дводеценијским искуством у области софтвер електротехнике компаније Atfield Technologies из Бечеја креирао за примену у виноградарству као алат и испомоћ виноградарима за адекватан одговор на климатске промене, јесте уређај који очито иде у корак, а можда и испред времена.            

Winessense је нова генерација софтверских уређаја за виноградарство, који мери климатске параметре захваљујући ком уз помоћ апликације на мобилном телефону корисник може да прати стање у винограду, предвиди како ће се развијати сезона и што је најважније предузме потезе како би избегао штетне последице. 

Vukasin Pejovic
Фото: Artfield Tehnologies/ Удружење Карловачки виногради

– Производимо сензоре и софтвер који виноградарима објашњава како клима утиче на њихове винограде сада, док се промене дешавају и шта могу да ураде са тим информацијама - каже за „Дневник” суоснивач компаније Вукашин Пејовић. – У суштини ми покушавамо да климатске мустре које нису виђене или јесу у неком другим ситуацијама растумачимо сада док се дешавају и на основу тог тумачења моделујемо живе аспекте у самим виноградима. У првом реду је то раст винове лозе, различите подлоге, гљивична обољења при чему те две ствари иду једна с другом, а и једно и друго су заправо последица климатских услова, и не само њих, али ако климатски услови нису задовољени ни све друго неће помоћи. Ове године смо почели да меделујемо и потребу винове лозе за водом. То је одговор на трендове које виђамо последњих година, а посебно на оно што смо имали прошле сезоне. Ускоро ћемо имати додатке за праћење инсеката.     

Уређаји су највећу примену доживели у Србији , али их има и у Хрватској, Чешкој, Словенији, САД...

Сензори мере влагу и температуру ваздуха, ветар и падавине  на сваких пет минута. Резултати мерења доступни су кориснику кроз мобилну апликацију 24 сата, 365 дана у години. То му омогућава увид у тренутно стање у винограду, графиконе са историјом, прогнозе које се односе на његов виноград, контекстуална обавештења, хронологију развоја сезоне и мапама са прогнозама и груписањем података и могућношћу да на њима виде разне корисне параметре кроз време.              

– Покушали смо да упростимо мерења тако да густо из винограда и шпалира меримо температуру и влагу. Кроз та два параметра се свашта пресликава и јутарња роса, ветар, осунчаност... Када се будемо бавили потребама за водом мерићемо и неке параметре у тлу. Настојали смо да почетни тренд богатих информација из свега у дигиталном свету поједноставимо, да људи разумеју шта се дешава и одмах чим крену да их употребљавају имају директну корист. Да знају да ли је потребно одмах да трче у виноград или не, колики је ризик, колико је озбиљна ситуација, да ли морају да приоритизују неке делове у винграду и на крају, да им помогнемо да из године у годину у оваквим условима који нису виђени, они имају род  који им доприноси одрживости пословања. То је суштина – објашњава Пејовић.        

Vukasin Pejovic (u sredini)
Фото: Artfield Tehnologies/ Удружење Карловачки виногради

                             

Прву примену уређаји су имали 2020. Данас овај тим у суштини стији иза свега што чини тај софтверски уређај, од дизајна електронике до сваке линије кода у микропроцесорима преко алгори-тама који се извршавају, скалпања, тестирања уређаја, до припрема за постављање у виноградима. Цео производ је њихов и контролипшу сваки аспект. Winessense сензори су дизајнирани тако да се лако причврсте на стубове винограда. Напајају се соларном енергијом што значи да раде стално. Преко радија шаљу мерења и када се једном постави више тих уређаја у шпалир, нема никавих потреба да се обилазе осим у случају да се оштете.                  

– Уређај је направљен наменски за ту апликацију и доста се добро показао у пракси – каже Пејовић. – Колико их треба ставити највише зависи од терена на ком је виноград. Флексибилни микроклиматски модели су у питању па сензор може да се постави у било коју тачку винограда. Оквирно би то била једна тачка на хектар. Припремили смо пратећи материјал који помаже људима да се снађу и имају где да погледају шта им треба. Немамо превише упита шта и како да раде. Делује да смо направили нешто што је релативно интуитивно јасно.    

Уређаји су највећу примену доживели у Србији и то на широком подручју, од Лесковца, преко Неготина, Ниша, Жупе, Шумадије до Фрушке горе. У Црној Гори су постали актуелни од ове године, има их у Хрватској, Словенији, Румунији, Чешкој, Америци. Три ће ускоро бити примењена и у Шпанији. По Пејовићевим речима, све је већи одзив и интересовање виноградара, који су схватили да им они омогућавају да виде ствари које раније нису, а за искуствену спознају им треба неупоредиво више времена и то без егзактних података. А они су у почетку деловали шокантно на кориснике.

– Од самог почетка, када смо припремали израду производа, радили смо истраживање и приметили да микроклиматске разлике које су видљиве посебно у континенталним климама, су много веће него што на први поглед изгледа – додаје. – Људи су шокирани када схвате да на сто или 50 метара удаљености стално имају температурну разлику од степен и по. То се додуше види на биљкама, али они никад нису имали могућност да могу то да упореде, утврде узроке и квантификују разлику. То им је био први шок. Када то прихвате, показује се права моћ тих адекватних и правих података јер их покрећу на размишљање о томе шта им је чинити. То је оно што смо и хтели да постигнемо и то се доста добро показало. Искуствено је потребно седам до 10 година на јендом месту да би се извукли закључци, за неке промене нешто раније. Ми то време скраћујемо на једну или једну и по сезону. Живи свет је генерално нехомоген и ми покушавамо да ту нехомогеност претворимо у нешто што постаје предност. Ако је неко место осетљивије треба да му посветите више пажње. Довољно је да се тим местом позабавите и имате довољно времена да урадите све што сте смислили.

Софтвери и виноградарство

Осим софтверима, Вукашин се бави и виноградарством. Каже да су његово виноградарење и производња софтвера ишли руку под руку: „У последњих неколико година је активиран породични виноград из 1982. на Медењачи крај Бечеја. Друг и ја смо кренули да се тиме бавимо и све се лепо сложило. То нам је један од покусних винограда где све пробамо. У контролисаним условима радимо, знамо шта се дешава... На око два хектара доминантна сорта нам је мускат крокан, донет са Бисерног острва 1982. Вино продаје винарија Гнездо. Што се тиче продаје фокусирали смо се на Војводину јер коркан је ту познат и постоји претходно знање о њему. Баш је на њему врло уочљиво ово о чему причамо, начин на који се наша континентална клима некад понашала, а данас је значајно другачија. Лане смо крокан брали 6. августа што је незабележено у историји. Слични су датуми бербе били и на Фрушкој гори. Захваљујући сензорима смо то врло добро знали и већ око 10. јула очекивали да ће тада да буде”...

Наш саговорник каже да не постоје идентични системи у свету. За сада, према повратним информацијама, напомиње да има места за њихову иновацију. 

 – Погодили смо циљну групу којој то треба. Сада имају алат да разумеју и претовре то у сопствену предност. Кад можеш 50 одсто мање да прскаш виноград, ко то не би пожелео. То је једна од користи нашег решења – каже Вукашин.            

Одабир виноградарства као гране пољопривреде за коју би могао да начини софтвер тог типа није био баш случајан. Чињеница да је из Бечеја , да га је окруживала винова лоза из дединог винограда од детињства утицали су на ток размишљања о томе на коју страну се окренути. 

– Пољопривреда ми је увек била ту, на дохват руке – каже. – Ако се бавите инвацијама веома је добро да имате здраво домаће тржиште на ком немате разноразне друге баријере које морате да савладате како бисте брзо дошли до закључака, сазнања и спознаја. Винова лоза иако даје алкохолно пиће је у суштини најисплативији усев по хектару. Деловало је да је тај иницијални капитални трошак најлакше тим људима, који се баве узгојем винове лозе, да понесу док технологија заживи и постане масивна. Онда ви имате могућност за спуштање производних цена и свега што прати прихватање нечег новог. Како масовност расте онда долазите у ситуацију да вам је то нпр. исплативо и за брескву, кајсију која је увек проблематична са родом. У виноградарству има простора за овако нешто јер ми трошимо вина више но што производимо. У питању је делатност са дугим периодом поврата. То су процеси за данашњи капитал изузетно спори, а све одлуке морају да се доносе на дугорочном контексту. Требало ја мало времена да то схватимо и прихватимо и онда је све кренуло својим током. Ове године смо продали четири пута више уређаја него лане. 

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар
ЗАБРИНУТИ ВИНОГРАДАРИ ЈЕР СЕ ТРЖИШТЕ СМАЊУЈЕ Потрошња вина у свету се вратила шест деценија у рикверц
вино

ЗАБРИНУТИ ВИНОГРАДАРИ ЈЕР СЕ ТРЖИШТЕ СМАЊУЈЕ Потрошња вина у свету се вратила шест деценија у рикверц

20.04.2025. 11:55 11:57
ЦРВЕНАЧКИ ВИНОГРАДАРИ ОДРЖАЛИ СВЕЧАНУ СКУПШТИНУ Љубав према лози и вину пресудна
Председник Удружења виноградара и воћара „Стари подруми” Мирко Марић поздравља присутне

ЦРВЕНАЧКИ ВИНОГРАДАРИ ОДРЖАЛИ СВЕЧАНУ СКУПШТИНУ Љубав према лози и вину пресудна

20.03.2025. 11:57 12:37
"ДАНИ МЛАДИХ ВИНА" по десети пут У ГУДУРИЦИ Прослава богате виноградарске традиције вршачког краја
вино

"ДАНИ МЛАДИХ ВИНА" по десети пут У ГУДУРИЦИ Прослава богате виноградарске традиције вршачког краја

04.03.2025. 10:39 10:44