Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Слава постаје све скупље задовољство

ЗА ПЕЧЕЊЕ ПРАСЕТА треба издвојити и 120 евра, а трошкови се не завршавају САМО НА томе, ПОСТОЈИ услуга за припрему печења!

15.11.2024. 17:21 17:33
Пише:
цене
Фото: Дневник (из архиве)

Због сезоне мрсних слава у новембру, која траје све до почетка Божићног поста 28. новембра, у шабачком крају расте потражња прасића али и цене, па за печење на славској трпези треба издвојити од 100 до 120 евра.

Лакши прасићи, тешки до 20 килограма сада се продају за 450 до 500 динара, док за теже прасе продавци на пијацама траже 400 динара по килограму.

- Не кошта само прасе, већ и клање, ређење, преглед код ветеринара на трихинелозу, печење и сечење. Има доста посла, а мора да се плати и радник који помаже. Клање кошта 2000 динара, печење исто толико, а сечење 1000 динара, док доставу обављамо бесплатно - каже власник печењаре из Шапца у којој без обзира на поскупљење има доста посла.

цене
Фото: Дневник (из архиве)

Хрскава прасетина исечена на коцке, на славској трпези је, без обзира на цену, незаобилазна. Поједини домаћини у печењарама поручују и "бајадере од прасетине" које не могу да се пазаре на килограм па коштају као цело прасе са ражња. Упресовано печено месо без костију, исечено на шните па изгледом подсећа на укусан колач као додатак купују домаћини који славе на велико.

- За славу и се и даље највише поручује класично печење из фуруне и то цело прасе. Ко слави у кругу породице или са мало званица купује печење на меру које кошта 1700 динара по килограму. То је нешто мало скупље по килограму него када се поручује цело прасе, али људи екомонишу и узимају колико им је потребно јер је укупан издатак мањи - објаснио је власник печењаре.

Телеграф Бизнис

Извор:
Телеграф Бизнис
Пише:
Пошаљите коментар