Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Slava postaje sve skuplje zadovoljstvo

ZA PEČENJE PRASETA treba izdvojiti i 120 evra, a troškovi se ne završavaju SAMO NA tome, POSTOJI usluga za pripremu pečenja!

15.11.2024. 17:21 17:33
Piše:
цене
Foto: Dnevnik (iz arhive)

Zbog sezone mrsnih slava u novembru, koja traje sve do početka Božićnog posta 28. novembra, u šabačkom kraju raste potražnja prasića ali i cene, pa za pečenje na slavskoj trpezi treba izdvojiti od 100 do 120 evra.

Lakši prasići, teški do 20 kilograma sada se prodaju za 450 do 500 dinara, dok za teže prase prodavci na pijacama traže 400 dinara po kilogramu.

- Ne košta samo prase, već i klanje, ređenje, pregled kod veterinara na trihinelozu, pečenje i sečenje. Ima dosta posla, a mora da se plati i radnik koji pomaže. Klanje košta 2000 dinara, pečenje isto toliko, a sečenje 1000 dinara, dok dostavu obavljamo besplatno - kaže vlasnik pečenjare iz Šapca u kojoj bez obzira na poskupljenje ima dosta posla.

цене
Foto: Dnevnik (iz arhive)

Hrskava prasetina isečena na kocke, na slavskoj trpezi je, bez obzira na cenu, nezaobilazna. Pojedini domaćini u pečenjarama poručuju i "bajadere od prasetine" koje ne mogu da se pazare na kilogram pa koštaju kao celo prase sa ražnja. Upresovano pečeno meso bez kostiju, isečeno na šnite pa izgledom podseća na ukusan kolač kao dodatak kupuju domaćini koji slave na veliko.

- Za slavu i se i dalje najviše poručuje klasično pečenje iz furune i to celo prase. Ko slavi u krugu porodice ili sa malo zvanica kupuje pečenje na meru koje košta 1700 dinara po kilogramu. To je nešto malo skuplje po kilogramu nego kada se poručuje celo prase, ali ljudi ekomonišu i uzimaju koliko im je potrebno jer je ukupan izdatak manji - objasnio je vlasnik pečenjare.

Telegraf Biznis

Izvor:
Telegraf Biznis
Piše:
Pošaljite komentar