ИМА РУЧКА ЗА ЈЕДНУ ЦРВЕНУ, АЛИ КНАП Ево шта се може купити за хиљаду динара на пијацама и по маркетима
Свакодневни одлазак на пијацу и у маркете по основне животне намирнице све је скупљи.
Одавно није довољно четворочланој породици да дан проведе са 1.000 динара, али се за једну црвену може направити ручак и да у тањиру буде и парче меса, али да се ништа не баци од припремљене хране и не остане за сутра.
Поврће ове сезоне посебно је скупо, док су се цене меса пре неколико месеци спустиле и престале да расту.
На пијацама и у великим трговинским ланцима само још кромпир, шаргарепа и главица зелене салате се могу купити за стотину динара, док за остало поврће треба више од стотину динара, па и више пута по стотину динара.
Килограм спанаћа на пијацама, рецимо, кошта 400 па и 500 динара, а толико отприлике кошта и мало већа главица карфиола. Килограм шарене бораније продаје се за 300 динара, а пасуља градиштанца у великим маркетима има од 280 до 370 динара.
Упркос таквим ценама поврћа, у лонцу може да буде и меса и да оброк не премаши хиљадарку, а да на столу буде и векна хлеба „сава” и још салата.
Цело пиле у великим трговинским ланцима кошта око 260 динара килограм, док у продавницама пилетине цена трупа пилета иде и до 370 динара.
Ако се пазари у великим трговинама, пиле од око два до два и по килограма по 260 динара килограм, од 1.000 динара остаће новца и за килограм до 1,5 килограма кромпира за прилог, који се у великим маркетима продаје на акцији по нижој цени од пијачних. Још да буде пара и за једну или две главице зелене салате или осредњу главицу купуса, чији је килограм на пијацама од 80 до 120 динара, а у маркетима га има јефтинијег.
За ручак се од пилећег меса може правити и пилав или паприкаш од, рецимо, пилећих батака или крилаца, чија је цена од 350 до 400 динара килограм, односно од 300 до 320 динара. Обично се делови пилетине купује на комаде, у зависности од тога колико је потребно за ручак и коме је намењен, па и за такав мени остане опет пара и за макароне, ако се прави паприкаш, а може се купити и пола килограма пиринча, уколико га већ нема у кухињи. И од хиљадарке претекне и за салату, рецимо, од цвекле, чији килограм стаје од 60 до 70 динара .
Шаран прескуп
Једино ручка нема за 1.000 динара ако се припрема риба, јер килограм свежег шарана кошта од 560 до 590 динара и не може се наћи баш килограм, већ обично тежи око два килограма.
Пастрмке су скупље, килограм стаје од 600 до 700 динара, а четири пастрмке прелазе килограм. Орада је од 1.100 до 1.250 динара, а бранцин од 1.050 до 1.250 динара.
Осим пилећег меса, за ручак у тањиру може да се нађе и свињетина, и да се опет прође са једном црвеном новчаницом. Килограм свињског врата у већини маркета кошта од 600 до 680 динара, уз које се може купити, рецимо, килограм бораније или скувати купус.
Пуњена паприка, такође, може бити добар избор за ручак, јер килограм бабуре паприке се може наћи од 260 динара до 320 динара, а од 500 до 700 грама млевеног меса кошта од 400 до највише 600 динара.
И пасуљ се може припремити и у градиштанац додати, на пример, пола килограма суве сланинице. За овакав оброк остаће новца за салату од, рецимо, краставаца, који кошта од 70 до 100 динара килограм.
З. Делић