clear sky
19°C
28.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0652
usd
108.1434
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

"ГЛАС ПРЕДСЕДНИКА СЕ ПОСЕБНО УВАЖАВА У СВЕТУ" Премијер Вучевић: Србија је битна у међународним околностима, остајемо на европском путу и водићемо нашу политику

28.10.2024. 09:46 10:02
Пише:
Милош Вучевић
Фото: Screenshot Pink TV

Председник Владе Србије Милош Вучевић гостујући у емисији “Ново јутро” на ТВ Пинк говорио је о актуелим друштвеним, политичким и економским темама.

Вучевић је нагласио да је његов посао као председника Владе, као и председника државе, да је држава на првом месту. 

-Мислим да смо добар посао обавили, пре свега председник Републике, да се Србија чује и њени аргументи. Увек ти састанци буду корисни и важни без обзира са које стране света су гости и све то показује да је Србија геополитички интересантна тачка, јер долазе лидери са свих страна света, али те позиве добијамо и ми. То је на понос Србије и Србија је битна у међународним околностима и да се глас председника Републике посебно уважава- рекао је Вучевић, одговарајући на питање колико је тешко позиционирање Србије у тренутним околностима.

Видео сам колико цене председника у свету

- Био сам на инаугурацији председника Индонезије као изасланик председника Републике и видео колико га у том делу света цене. Видео сам један нови свет који ми мало потцењујемо. Он је имао важне састанке са Орбаном и Фицом и другим пријатељима, сарадницима. 

Премијер је говорио и о путу Србије ка Европској унији.

- Људи се најчешће носе емоцијама на прву. Када би ту поставили и неке економске оквире и параметре, видели бисте да ЕУ је избор грађана. Оно што код дела јавности ствара одијум јесте тај притисак око Косова. Када имате тај гласан наратив око територијалног интегритета Украјине, а истовремено се то оспорава Србији, и то ствара утисак незадовољства у неправде код грађана. Пре неки дан је председник Републике говорио да СНС која је била најбољи лакмус расположења у Србији као велика странка, види се да су и наши чланови подељени - пола је за ЕУ, пола за БРИКС. 

Морамо да радимо на побољшању односа са САД

Постигли смо историјски успех са помирењем са мађарским народом и ми вековима са Мађарима нисмо имали такве односе, наставио је даље премијер. 

-Како да не будете поносни на своју државу, а то до пре десет година није било тако. Долазим из Војводине знам колико је то било тензично и нажалост било је и међуетничких сукоба, али сада је тај наратив промењен. Србија остаје на европском путу и нас стратешки циљ је да будемо део ње. Морамо да радимо на побољшању односа са САД, јер је то број један светска сила, признавали то неки или не. Чекаћемо нову администрацију и гледати да побољшамо односе, јер је то нас национални интерес, то није питање да ли неког волите или не. Не вреди нам да се увредимо и љутимо и тиме и стварамо празан простор албанским лобистима који причају све најгоре у Србији. Увек је боље да смо ни за столом када се прича  о нама, а не да смо одсутни. Ако Албанце не мрзи да обијају прагове, морамо и ми да причамо јер је истина на нашој страни. Наш је интерес да будемо у добрим односима са САД без заблуде да ће они преко ноћи променити свој став.

Србија има предност са својом отвореношћу

Вучевић је споменуо и да се често на Србију гледа као на "мале Русе", као и да се замера да је Кина превише присутна.

-Ми ћемо да водимо нашу политику, за коју смо бирани. Србија има предност са својом отвореношћу и да је то нешто што је добра страна. Остајемо на европском путу. Имамо довољно времена да се синхронизујемо са европским партнерима. Што се тиче нових представника, Тонино Пицула је известилац, он је представник Европског парламента, ми смо добили овог „сусједа“. Не очекујем ништа лепо, али ту смо да разговарамо. 

 

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар