НА ГАЗДИНСТВУ ОРГАНСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ АНЕ ДОЛОВАЦ У ФУТОГУ Слатка је зарада кад се воће убере, а још боља када се преради УЗ ПОДРШКУ ГРАДА И СЛАСТ СЕ ПОВЕЋАВА
Органски производи све се више купују захваљујући ценама које знатније не одступају од конвенционалних производа.
Такве прилике на тржишту омогућују произвођачима да не стрепе за купце јер све што произведу имају где да продају. Тржиште налазе у великим тржним маркетима и специјализованим продавницама, а знатан део намирница продају и са кућног прага преко интернета. Искуство их учи да паралено са органском производњом треба покренути и прераду.
Ана Доловац планира да покрене курс за сушење воћа и
да учи друге како да уђу у свет предузетништва
Дипломирани инжењер органске пољопривреде Ана Доловац истиче за Дневник да се предност органске производње не огледа само у томе што се поврће и воће гаје без хемије, већ и у богатству укуса које пружа домаће поднебље.
- Производи из органске баште и прерађевине од њих далеко су укуснији од оних одгајених на пољима ван наше земље. Овдашње поднебње пружа богатији и другачији укус и мирис, у чијем се сваком залогају осећа ботагство укуса, па је и то разлог зашто треба правити прерађевине - наглашава саговорница.
Она је од 2013. години кренула у органску воћарску производњу, а од 2019. почела да се бави и прерадом као вишим степеном органске производње. После неколико година у прерађивачким пословима, сада планира да покрене курс за сушење воћа и да учи друге како да уђу у свет предузетништва.
Подстицај Града Новог Сада
Ана Доловац истиче да велику подршку органским произвођачима пружа Град Нови Сад, који годинама финансира инвесиције предузетника у органској пољопривреди и до 80 одсто од трошкова инвестиције. - Потребно је пратити јавне конкурсе и бити упоран, не треба одмах одустати ако се на конкурсу не безбеди новац из првог пута. Материјална подршка може се добити и на конкурсима у Покрајини и Републиици и код невладиних организација.Ти подстицаји представљају добру основу да се покрене органска производња, јер сума бесповратног новца није занемарљива.
- У органску производњу су укључени сви чланови породице - каже Ана Доловац и додаје да је било сасвим природно да се бави пољопривредом, пошто је од малена била присутна у обављању пољопривредних послова. - На три хектара у Футогу имамо засађене јабуке, крушке, брескве, ароније..., али гајимо и кромпир, лук и парадајз и све прерађујемо. Имамо смрзнути и сушени програм, правимо сокове, каше и компоте. Најдраже су ми воћне сушене ролнице, премијум производ, на чијој рецептури сам написала дипломски рад на Пољопривредном факултету у Новом Саду, које се могу истопити у кашу и бити дечја храна.
Као инжењер органске пољопривреде наглашава да је важно да се знање размењује, јер пракса и теорија морају да иду упоредо. - На наша поља долазе на праксу студенти органске пољопривреде, дипломирани инжењери, који пишу мастер и докторске дисертације, и та сарадња са Пољопривредним факултетом је најдрагоценија да газдинство расте јер без знања нема имања – каже наша саговорница.
Сарадња са Пољопривредним факултетом је најдрагоценија да газдинство расте,
јер без знања нема имања
У пракси се показало, напомиње, да у органској производњи треба бити упоран и истрајан и свакодневно бити присутан међу биљкама. Док воће не почне да доноси род, треба доста година да прође. На први род крушака треба чекати десет година, док јабуке почињу да рађају од треће године.
- Тренутно свим органским произвођачима клима је највећи изазов. Велике врућине и прошлогодишња суперћелијска олуја нанели су велике штете биљкама, некима у толико мери да их је требало обновити - рекла је Ана Доловац.
З. Делић