NA GAZDINSTVU ORGANSKE PROIZVODNJE ANE DOLOVAC U FUTOGU Slatka je zarada kad se voće ubere, a još bolja kada se preradi UZ PODRŠKU GRADA I SLAST SE POVEĆAVA
Organski proizvodi sve se više kupuju zahvaljujući cenama koje znatnije ne odstupaju od konvencionalnih proizvoda.
Takve prilike na tržištu omogućuju proizvođačima da ne strepe za kupce jer sve što proizvedu imaju gde da prodaju. Tržište nalaze u velikim tržnim marketima i specijalizovanim prodavnicama, a znatan deo namirnica prodaju i sa kućnog praga preko interneta. Iskustvo ih uči da paraleno sa organskom proizvodnjom treba pokrenuti i preradu.
Ana Dolovac planira da pokrene kurs za sušenje voća i
da uči druge kako da uđu u svet preduzetništva
Diplomirani inženjer organske poljoprivrede Ana Dolovac ističe za Dnevnik da se prednost organske proizvodnje ne ogleda samo u tome što se povrće i voće gaje bez hemije, već i u bogatstvu ukusa koje pruža domaće podneblje.
- Proizvodi iz organske bašte i prerađevine od njih daleko su ukusniji od onih odgajenih na poljima van naše zemlje. Ovdašnje podnebnje pruža bogatiji i drugačiji ukus i miris, u čijem se svakom zalogaju oseća botagstvo ukusa, pa je i to razlog zašto treba praviti prerađevine - naglašava sagovornica.
Ona je od 2013. godini krenula u organsku voćarsku proizvodnju, a od 2019. počela da se bavi i preradom kao višim stepenom organske proizvodnje. Posle nekoliko godina u prerađivačkim poslovima, sada planira da pokrene kurs za sušenje voća i da uči druge kako da uđu u svet preduzetništva.
Podsticaj Grada Novog Sada
Ana Dolovac ističe da veliku podršku organskim proizvođačima pruža Grad Novi Sad, koji godinama finansira invesicije preduzetnika u organskoj poljoprivredi i do 80 odsto od troškova investicije. - Potrebno je pratiti javne konkurse i biti uporan, ne treba odmah odustati ako se na konkursu ne bezbedi novac iz prvog puta. Materijalna podrška može se dobiti i na konkursima u Pokrajini i Republiici i kod nevladinih organizacija.Ti podsticaji predstavljaju dobru osnovu da se pokrene organska proizvodnja, jer suma bespovratnog novca nije zanemarljiva.
- U organsku proizvodnju su uključeni svi članovi porodice - kaže Ana Dolovac i dodaje da je bilo sasvim prirodno da se bavi poljoprivredom, pošto je od malena bila prisutna u obavljanju poljoprivrednih poslova. - Na tri hektara u Futogu imamo zasađene jabuke, kruške, breskve, aronije..., ali gajimo i krompir, luk i paradajz i sve prerađujemo. Imamo smrznuti i sušeni program, pravimo sokove, kaše i kompote. Najdraže su mi voćne sušene rolnice, premijum proizvod, na čijoj recepturi sam napisala diplomski rad na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, koje se mogu istopiti u kašu i biti dečja hrana.
Kao inženjer organske poljoprivrede naglašava da je važno da se znanje razmenjuje, jer praksa i teorija moraju da idu uporedo. - Na naša polja dolaze na praksu studenti organske poljoprivrede, diplomirani inženjeri, koji pišu master i doktorske disertacije, i ta saradnja sa Poljoprivrednim fakultetom je najdragocenija da gazdinstvo raste jer bez znanja nema imanja – kaže naša sagovornica.
Saradnja sa Poljoprivrednim fakultetom je najdragocenija da gazdinstvo raste,
jer bez znanja nema imanja
U praksi se pokazalo, napominje, da u organskoj proizvodnji treba biti uporan i istrajan i svakodnevno biti prisutan među biljkama. Dok voće ne počne da donosi rod, treba dosta godina da prođe. Na prvi rod krušaka treba čekati deset godina, dok jabuke počinju da rađaju od treće godine.
- Trenutno svim organskim proizvođačima klima je najveći izazov. Velike vrućine i prošlogodišnja superćelijska oluja naneli su velike štete biljkama, nekima u toliko meri da ih je trebalo obnoviti - rekla je Ana Dolovac.
Z. Delić