(ФОТО) ЦЕНЕ КАФЕ ДОСТИГЛЕ НЕСЛУЋЕНЕ ВИСИНЕ Има више разлога за то, а један од њих су климатске промене
Љубитељи кафе суочавају се са нечим што до сада нису видели – ценама које обарају рекорде.
Овај глобално популарни напитак никада није био скупљи, а разлози за то леже у низу међусобно повезаних фактора који су уздрмали тржиште.
Цене сирове кафе достигле су неслућене висине. Арабика је најпре оборила рекорд стар пола века, затим га и премашила, а робуста је на лондонској берзи дуплирала своју вредност. Само од почетка године, цена арабике скочила је за више од 30%, док је у поређењу са прошлом годином виша за невероватних 140%. Такав раст је последица тржишних осцилација, иза ког стоји комплексна комбинација климатских промена, логистичких изазова и економских превирања.
Дуге суше у Вијетнаму, највећем произвођачу робусте, значајно су умањиле приносе. Бразил, који доминира тржиштем арабике, такође се суочава са нестабилним временским условима – прекомерне суше нарушавају производњу, смањујући количину доступне сировине. Када понуда опадне, цене на берзи ескалирају због инволвираности шпекулативних фондова, а то се неминовно прелива и на крајњег потрошача.
Осим климатских изазова, глобална трговина кафом трпи последице геополитичких дешавања. Повећање трошкова транспорта, прекиди у ланцима снабдевања и све скупља радна снага додатно компликују ситуацију. Трговинске руте су прекинуте или успорене због нестабилности у кључним транспортним зонама, што значајно поскупљује испоруку кафе широм света.
Цена кафе зависи од низа фактора: трошкова сировине, транспорта, акциза и пореза. Акцизе су додатно порасле, што је још један сегмент који доприноси коначној цени на рафовима. Домаћи произвођачи су покушавали да амортизују ове промене, али са оволиким растом трошкова, да ли је постало немогуће избећи поскупљења без угрожавања квалитета производа?
У тренутку када цене кафе достижу историјске максимуме, потрошачи морају бити пажљивији при избору производа. На тржишту постоје мешавине са сурогатима које могу бити приступачније, али они који желе чисту, 100% кафу, морају обратити пажњу на декларације. Правилник јасно прописује да само производи који садрже искључиво кафу могу носити ту ознаку, док они који садрже додатке морају имати назначен проценат сурогата.
Иако се тржиште кафе увек креће кроз циклусе раста и пада, тренутни скокови сугеришу да ће високе цене остати присутне и у наредном периоду. С обзиром на климатске и економске изазове, глобални произвођачи траже начине да стабилизују производњу и снабдевање, али остаје да се види како ће се тржиште прилагодити новим условима.