light rain
13°C
16.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЧЕТИРИ ГЕНЕРАЦИЈЕ СЛАТКЕ ТРАДИЦИЈЕ ИЗ КИКИНДЕ У радионици Санеле Хас Милованов чувају се тајне старог бомбоњерског заната ЗА МЕСЕЦ ДАНА ПРОИЗВЕДУ ДВЕ ТОНЕ СЛАТКИША (ФОТО)

09.04.2025. 16:39 17:47
Извор:
Дневник
санела
Фото: Приватна архива

Санела Хас Милованов из Кикинде једна је од ретких предузетница којe се баве старим бомбонџијским занатом. У њеној радионици, која постоји дуже од 120 година и у којој су радиле генерације пре ње, и данас настају свилене вашарске бомбоне.

Санела и њена породица чувају један од најстарих и најлепших заната у Србији, који не само да је деликатан, већ захтева велико знање и посвећеност. Чињеница да ова традиција траје већ четири генерације у њеној породици, а да је пета генерација већ на путу, говори о дуговечности ове радионице у Кикинди.

-Моја сестра и ја смо четврта генерација која се бави призводњом бомбона. Правимо свилене, желе, гумене бомбоне, лизалице, ћетен алву, кретош, лицидарске колаче, кромпир шећер. Сви наши производи су домаћи и могу се наћи на вашарима и разним манифестацијама тог типа  - прича Санела додајући да већ имају и пету генерацију у породици која почиње да се бави овим занатом, а то је њена сестричина.

санела
Фото: приватна архива

У Санелиној радионици ради се према старим рецептурама, које се не откривају никоме ван породице, а користе се машине које су старе преко 100 година. 

- Те машине потичу из доба моје бабе и деде, мало је нових машина. За припрему слаткиша користимо углавном природне састојке. Основна сировина је шећер, а користимо и бомбоњерски сируп, ледени квасац, чујен, природне боје и ароме. Трудимо се да буде све природно јер тако добијемо најквалитетнији производ. За један дан произведемо сто килограма бомбона - објашњава Санела додајући да на месечном нивоу из њене радионице изађе две тоне слаткиша. 

комбо
Фото: Приватна архива

Шећери, осим што се кувају на одређеној температури, они се, открива нам Санела, обавезно пробају. 

- Узимамо врео шећер на кашику и пробамо. По том укусу тачно знам да ли је тај шећер скуван или није. Наши рецепти се чувају, не делимо их ни са ким. То је у породичном кругу. Радници су ту за мерење или продају, а за само кување смо искључиво одговорни ми из породице - прича Санела.

санела
Фото: Приватна архива

- Овај посао није лак, једина олакшавајућа околност је чињеница да га радимо од марта до новембра. Током зимске паузе уопште не улазимо у радионицу. Иначе, цела породица је ангажована око овог посла. Мама и тата још увек помажу. Моја рођена сестра такође, сви смо укључени. То је прави  породични посао - наводи Санела и тврди да овај стари занат није лако савладати, да је потребно да се родиш у породици која се њим бави.

комбо
Фото: приватна архива

Бомбоњерским занатом у Војводини се, како каже Санела, бави свега три или четири породице, а у Србији укупно пет или шест. 

Пројекат „Стари занати - нова шанса” реализује Дневник Војводина прес, а суфинансира Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар