из пишчеве бележнице

Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Шангај, 1937.
Испијам кафу.
Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Премеравање света
Не знам када сам тачно први пут читао Кандида. Знам само да је то било у трећем или четвртом разреду гимназије. Сећам се да ми се тада допао лепршав стил, и урнебесни темпо догађања у књизи. А допали су ми се и ликови. У Кандиду сам већ почео да назирем обрисе својих потоњих ломатања, у Панглосу сам видео све оне разне идеологе које ћу касније сретати по повратку са разних путовања.
Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Тасос (3)
Мајка и ћерка у соби преко пута моје. Мајка је мојих година. Има пепељасту косу и бледозелене очи. Ћерка још није избледела. Хтеле би да виде Теологос, као и ја. Можете с нама, не морате сами, каже ми мајка. Заправо се боји да се неће снаћи, јер не знају енглески. Снашле би се.
Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ: Тасос (1)
Тасос је округао као часовник. На месту где би мала казаљка показала шест сати налази се градић Потос. 
Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Мушка и женска књига
Не дешава се лако, у мојим годинама, после стотине и стотине прочитаних књига, у рукопису и штампаних, да ме одушеве нови наслови. А два јесу. И те како! Са  задовољством бих на њих ставио уредничко-рецезентски потпис.
Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Зашто треба читати и волети класике
Упознао сам многе писце који  сматрају да књижевност потиче од њих. Ја па ја, нико и пре и после мене. 
Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Рашка земља
Срце Немањићке државе страни путописци називали су Terra Rascia. Центар јој је био у сливу реке Рашке.
Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Абу Даби (3)
Иако је Абу Даби град који почива на неколико острва, његова мање позната атракција је феноменална мостоградња (често на граници фантастике!) - тако “тело града” фукционише као целина, мостови најфункционалније спајају његове раштркане делове - попут метроа у оближњем Дубаију.
Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Абу Даби (2)
Тешко би коме пало на памет да је име овог града етимолошка изведеница од речи “газела” и “јелен”: зато можда не треба да чуде његове непрегледне зелене површине које су у нестварном (али заумно инспиративном!) контрасту са челиком, стаклом, бетоном и постмодернистичким архитектонским фантазмагоријама! 
Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Абу Даби (1)
Новембарски Абу Даби - као и читаво Арапско полуострво - неодољиво климатски и биоритмички подсећа на Медитеран у рано лето (или позно пролеће). Путник ту необичну сличност осети чим слети на аеродром и таксијем се запути ка граду, а нарочито када стигне на одредиште, распакује се и у ситне сате прошета околином.
EUR/RSD 117.1015
Најновије вести