ДНЕВНИКОВ МЕСЕЦ ЖЕНСКОГ ШАХА – Лена Миладиновић, оснивачица најбрже растуће платформе за повезивање шахиста: Сви желе да буду виђени

Женски интернационални мајстор из Београда Лена Миладиновић (30) иако не игра више активно, као до пре неколико година, основала је шаховску компанију Outpost chess за повезивање играча, судија, организатора, стримера...
sah
Фото: Наталија Миладиновић

Њена платформа је постала једна од најбрже растућих у овој области, а предности које је донела професионалцима и ентузијастима древне игре су небројане.

Како сте ушли у шаховски свет и због чега сте решили да у њему останете?

– Увели су ме дека и тата. Била сам, како кажу, превише активна, трчала стално за лоптом, нису могли да ме ухвате, па је шах био једно од решења да ме науче стрпљењу, статици и да мом телесно активном животу придодају умног. Може се рећи да су нашли баланс.

Које шаховске лекције су вам највише користиле у животу?

– Научила сам да губим, то је једна од најтежих лекција коју сам на неки начин превазишла кроз шах. Наравно, и даље ми је тешко, свака партија је као један мали живот, али сада макар спортски подносим поразе. Како мој тата увек каже, преко пута је неко ко, такође јако жели да победи као и ти.

Многи стручњаци истичу да је за успех у древној игри неопходан континуирани рад. Како успевате да ускладите пословне, приватне и шаховске обавезе? Како успевате да одржите фокус на шаху и припрему током турнира, поред велике количине обавеза?

– Нимало лако. Зато сам и престала професионално да се бавим шахом. До неке 25. године активно сам радила, играла, путовала на турнире, није било лако одржати баланс између факултета и шаха, али уз огроман труд, низала сам успехе на обе стране. Међутим, након оснивања стартaпа-а Outpost chess, који је само још један шаховски угао у мом животу, нисам могла да постигнем све. Стартaп је 24-7 обавеза, а ја сам неко ко је у шаху и женски интермајстор, интернационални судија и тренер. Просто сам нечега морала да се одрекнем, али сам остала на шаховском пољу, и остајем, на овај или онај начин.

Оutpost је управо место на којем се могу исказати, наћи ангажовање и бити плаћени за свој шаховски рад. Поред тога, организујемо низ турнира за наше кориснике, забављамо се и у онлајн свету, и то је оно што шахисти воле

Главне поруке мотоа Светске шаховске федерације (ФИДЕ) су повезивање и једнакост, баш као и поента ваше компаније. Како сте дошли на идеју да оснујете Outpost chess?

– Бавим се шахом од пете године, упознала сам га из свих могућих углова, фалио је још овај бизнис. Идеја се родила баш директно са „терена“. Људи у шаху имају проблем видљивости, не могу да се повежу, нађу лако турнир, клуб, тренера, судије имају проблем да дођу до ангажовања... Све те проблеме решава Оutpost, направите профил, имате свој шаховски си-ви и лако можете да будете ангажовани од стране других, а и сами да тражите ангажовања. С друге стране, фокусирани смо и на организаторе, олакшавамо им организацију, проналазак играча, вођење листа, финансије... Некако нисмо желели да будемо окренути само ка играчима, већ и ка клубовима, организатoрима, тренирима, судијама, стримерима, желимо дигитализовати шаховски свет, а користимо онлајн предности да побољшамо њихов стварни шаховски живот.

Шта мислите да је главни разлог који привлачи играче, организаторе, тренере и судије вашој веб платформи?

– Шахисти желе да буду виђени, посвећени шаху у потпуности, желе да им то буде професија. Многи одустају јер кажу да од шаха не могу да живе, те га играју као хоби, или остају на било који начин део њега, али не могу потпуно да му се препусте. Оutpost је управо место на којем се могу исказати, наћи ангажовање и бити плаћени за свој шаховски рад. Поред тога, организујемо низ турнира за наше кориснике, забављамо се и у онлајн свету, и то је оно што шахисти воле. С треће стране, све је више сарадњи са организаторима који нашу платформу користе као алат за рад. Објављују ту турнире, рекламирају се, омогућили смо им лако скупљање уписнина и слање награда, затим обједињену листу и базу података која заувек остаје њима, што им је од изузетне важности за сваки наредни турнир. Целокупном понудом привлачимо сваког од корисника и на тај начин смо ево стигли до 4000 корисника, надамо се 6000 до краја године.

Следеће недеље у Дневниковом месецу женског шаха... Омладинац из Нових Бановаца се ове сезоне изузетно појачао, aли  без дугогодишње првотимке Јасмине Фејсов се нови шампион Друге женске лиге група Војводина не може замислити

Коју методологију у раду користите да унапредите компанију и привучете нове кориснике?

– Једноставну. Радите оно што ваши корисници кажу да им је потребно, процените и изанализирајте њихове повратне информације, и помозите им да реше своје муке, тако ћете расти најбрже. Наравно, некад је изузетно тешко доћи до праве повратне информације, али будите упорни. Бити SEO мени је највећи изазов до сада, велики је напор и уложени труд и рад, али уколико то корисници препознају, вреди.

Шта нас очекује у будућности од Outpost chess-а?

– Повећање базе корисника и активних профила који дају пуну вредност Оutpost платформи. На тај начин ће се све лакше одвијати. Matchmaking process, и проналажење једни других ће бити лакше, људи ће временом почети да вам верују, кредибилитет расте, уколико радите посао како треба и ствари долазе на своје место. Што се производа тиче, очекујте неочекивано, тако је у стартап свету, али прво на шта ћемо се фокусирати јесте да изградимо неки нови занимљив садржај за наше кориснике, затим и мобилну апликацију. Данас нам је све на дохват руке из џепа, те морамо пратити трендове.

Стефан Костић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести