ДНЕВНИКОВ МЕСЕЦ ЖЕНСКОГ ШАХА - Лаура Унук: Шах тренира мозак за живот

Као и сваке године, војвођански клубови су имали запажену улогу у Првој лиги Србије за жене.
sah
Фото: Ленарт Отес

Сваки клуб из врха табеле имао је барем по једну страну шахисткињу, а одличном резултату Југовића из Каћа, који је поделио четврто место са Сирмиумом из Сремске Митровице, значајно је допринела најбоља словеначка шахисткиња интермајстор Лаура Унук (24).

Млада Љубљанчанка је вишеструка шампионка Словеније у млађим категоријама, а државна првакиња у сениорској конкуренцији је постала 2013. године. На репрезентативном и међународном плану је освајачица индивидуалне и тимске златне медаље на Европском првенству до 18 година (2014), индивидуалног сребрног одличја (2013), а титулу првакиње планете је освојила у Дурбану (Јужна Африка, 2014) и Монтевидеу (Уругвај, 2017). Поред успеха за шаховском таблом, Лаура је студент биохемије, али и амбасадор неколико светски познатих брендова.

На који начин је шах утицао на ваше школовање?

– Шах је игра која вас може много научити у животу. Учи те спортском духу, предвиђању, рачунању напамет, стрпљењу, памћењу, логичком размишљању... Зато је шах позитивно утицао на моје образовање, али математику сам највише волела. Зато сам увек била успешна у школи, једини проблем је био што сам пропуштала многа такмичења. Наравно, последњих година нисам имала много времена за шах због факултета, али се увек радо враћам на такмичења.

Како је било одрастати као перспективна шахисткиња у Словенији?

– Драго ми је да сам захваљујући својим успесима добила подршку Шаховског савеза Словеније и клубова, како бих могла да наставим и градим свој шаховски пут. Такмичења су скупа, хотели на 10 ноћења, летови, храна,... Кошта око 1.500 евра по такмичењу и без подршке Савеза и клуба не бих могла да будем ту где сам данас.

Да ли бих напустила шах? Не. Играм шах од седме године и не могу да замислим живот без ове игре. Шах је део мене, он ме је обликовао у особу каква сам данас и не знам шта бих радила у животу да не играм шах

Освајачица сте европских и светских одличја. Да њих није било да ли бисте одустали од древне игре? Шта вас највише привлачи табли?

– Успеси су увек ти који нас воде даље. Да ли бих напустила шах? Не. Играм шах од седме године и не могу да замислим живот без ове игре. Шах је део мене, он ме је обликовао у особу каква сам данас и не знам шта бих радила у животу да не играм шах. Без успеха се не бих одлучила за професионалну шаховску каријеру, већ бих се више фокусирала на студије и играла шах из хобија. Оно што ме највише привлачи код шаха је то што је игра тако сложена. Можете цео живот посветити шаху и још увек нећете разумети све структуре, позиције и нијансе ове игре. Игру не можете научити, али морате да покушате да је разумете и у томе је сва чар.

Фото: ШК Југовић

Словенија је мала земља, али има велики број титулисаних шахисткиња. Како је до тога дошло?

– Када се шах у Словенији развијао и када није било играчица са титулама, Савез је расписао велику награду за прву која постане женски велемајстор. Због тога је у Словенији пре двадесетак година дошло до бума шаха. Али онда се све нормално развијало. На сцену сам дошла нешто касније, али када сам ушла у женску репрезентацију, убрзо сам постала женски велемајстор. Не бих рекла да имамо пуно играчица са титулама, чак бих рекла да нам недостаје младих шахисткиња које би могле да постану одличне играчице. Наравно, надам се да ће се то променити у будућности.

Шахисти су спортисти као и тенисери, фудбалери... и они зарађују од спонзора, зашто не бисмо и ми?

Амбасадор сте Хуавеј Словеније, Форд Словеније и Ферме фешн. Како бирате које ћете бреднове заступати?

– У поређењу са другим спортистима, шахисти немају прилику да сарађују са великим брендовима, јер су они резервисани за друге спортове као што су фудбал, кошарка, тенис. Зато ми је част да радим са свим брендовима који шах препознају као нешто више од игре. Шах је спорт, наука и уметност и има врлине које вас могу научити много више од других спортова. Зато ми је важно да брендови поштују и препознају шах као нешто више.

Да ли мислите да би брендови са ових простора могли на начин као што је случај са вама, да искористе експанзију шаха, а шахисти нађу нове приходе.

– Да, шаху су потребни амбасадори и медијска пажња како би привукао нове младе таленте и спонзоре. Баш као и Нетфликсова серија „Дамин гамбит”. Шахисти су спортисти као и тенисери, фудбалери... и они зарађују од спонзора, зашто не бисмо и ми?

Фото: Лука Рифељ

Словеначка репрезентација је пуна младих, али и искусних шахисткиња. Какве су вам амбиције на предстојећем Европском првенству у Будви?

– Овогодишња репрезентација се мења након неког времена, јер сада имамо два нова члана, украјинског женског интермајстора Шпанко и словеначког женског ФИДЕ мајстора Скухалу. Ово ће им бити први репрезентативни турнир тако да не знамо шта да очекујемо.  Наравно, сваке године имамо високе амбиције, циљ је првих 10.

Можете ли прокоментарисати конкуренцију?

– Сваки тим има добре и талентоване шахисте и ниједан меч неће бити лак. Пошто ћу играти прву таблу, биће још теже, јер скоро свака земља има шахисткињу са рејтингом већим од 2300. Већ се јако радујем шампионату, јер су екипна такмичења увек занимљивија од појединачних, а радујем се и тимским победама. Надајмо се да ће их бити што више.

Шахисткиње Црвене звезде су протеклог месеца постале првакиње Србије, али и освајачице историјске бронзане медаље на Европском клупском купу. Следеће недеље прочитајте интервју са директором црвено-белих Драгољубом Раичевићем и сазнајте како је дошло до овог успеха

И раније сте играли за Југовић из Каћа. Да ли сте задовољни сарадњом? Какви су били услови за игру у Сенти на Екипном првенству Србије?

– Југовић Каћ је одличан! Ми смо сјајан тим који брине о атмосфери на шаховској табли и ван ње. Мислим да бисмо могли да се боримо и за медаље, али нажалост имам проблем да не побеђујем у пуно бољим позицијама ове године. Сента је мали, али прелеп градић који је савршен за играње шаха. Хотел је био одличан, има и спа, али нажалост није било времена за коришћење јер су моје партије увек трајале најмање четири сата.

Шта вас је шах научио, а да бисте волели да поделите са светом?

– Шах те учи да се бориш, нема предаје док се не заврши. Учи вас стрпљењу, напредном размишљању, промишљености, логичком размишљању, повезивању знања са игром на шаховској табли... Шах једноставно тренира мозак за живот. Због тога се показало да играње шаха смањује вероватноћу од Алћајмерове болести и низа других обољења повезаних с мозгом.

 

Стефан Костић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести