ДНЕВНИКОВ МЕСЕЦ ЖЕНСКОГ ШАХА - Историјски успех Црвене звезде: Бронза замајац за титулу шампиона Европе

Црвена звезда је протеклог месеца исписала савремену историју српског женског шаха.
sah
Фото: ШК Црвена звезда

Не само тиме што су по први пут у својој богатој историји постале првакиње државе у Сенти, већ и највећим клупским међународним резултатом од како Србија наступа под овим именом – освајањем бронзане медаље на Европском клупском купу у Драчу (Албанија).

Овај резултат је тим импресивнији ако се има у виду да се Звезда почела поново такмичити, након низа година паузе, пре 10 година. О томе како су у томе успели, како су успели да доведу звучна интернационална имена у женском шаху, и о току турнира у Драчу и Сенти, смо причали са директором црвено-белих Драгољубом Раичевићем.

Црвена звезда се, на велика врата, вратила у врх српског и европског женског шаха. Како сте успели у томе?

– Шаховски клуб Црвена звезда је један од најстаријих и најтрофејнијих клубова у нашој земљи. У својој богатој 78-годишњој историји 10 пута је био првак државе и осам пута освајач купа. Сви ови успеси су остварени у време када се првенство играло на 10 табли, шест мушких, две женске и две омладинске. Највећи успех женске екипе до прошле године била су два освојена купа. Од 1999. до 2012. године клуб се није такмичио ни у једној категорији. ШК Борац је 2012. године уз сагласност тадашњег руководства спортског друштва на челу са председником проф. др. Петром Шкундрићем променио име у ШК Црвена звезда и наставио традицију овог великог клуба, једног од оснивача Спортског друштва Црвена звезда. Од 2012. почиње ренесанса обнове клуба. Ново руководство клуба 2013. године доноси одлуку о формирању и женске екипе која већ 2015. године стиће право такмичења у Првој лиги Србије. Компанија Дата дривен лаб постаје генерални спонзор нашег клуба и исте 2022. године женска екипа постиже највећи успех освајањем трећег места на Првенству прве лиге Србије. Тај успех су оствариле наше такмичарке Јована Рапорт, Ксенија Томин, Марија Станимировић, Татјана Вукосављевић, уз стране такмичарке Лилит Мкртчијан и Дина Беленкаја и стекли право да се ове године такмичимо на Купу шампиона Европе.

Фото: ШК Црвена звезда

Довели сте изузетно звучна појачања, нарочито из иностранства. Како Вам је то пошло за руком? Како је сарађивати са толико врхунских професионалки, као што су Даниелиан, Мрктчијан, Великић, Рапорт истовремено?

– Наш клуб је део једне велике црвено-беле породице где се од клубова очекује да буду увек међу најбољима у свом спорту. Тако смо ми одлучили да у своје редове доведемо најбоље. Због тога смо се ове године појачали репрезентативком Аделом Великић и младом женском интермајсторком Јованом Срдановић. Уз њих две у клубу смо задржали Лилит Мкртчијан и ангажовали Јерменку Елину Денелијан са жељом да ове године освојимо прво место у Лиги Србије. Што се тиче ангажовања страних такмичарки већ сам рекао да је Лилит Мкртчијан наш члан од 2022, а пошто су оне из Јерменије и познају се јер су заједно играле Лилит је све најлепше рекла за наш клуб, па је Елина Денелијан већ после другог разговора пристала да буде члан. Питате ме како је сарађивати са врхунским професионалцима као сто су Денелијан, Мкртчијан, Рапорт, Великић, Срдановић. Ја сам почаствован јер сам у ситуацији да радим и сарађујем са тако врхунским спортистима. Све су се оне лепо уклопиле као да годинама играју заједно за један највећи клуб на овим просторима. Није код њих било љубоморе, дисали смо као једно и желели да на крају будемо најбољи. У Драчу, када је наша Адела освојила бронзу за најбољи трећи резултат на четвртој табли сви смо се радовали њеној медаљи.

Доказ да у шаху има места за свакога и да се захваљујући древној игри може успети и мимо шаховске табле је пружила наша женска интермајсторка Лена Миладиновић. Она је власница најбрже растуће платформе за повезивање шахиста, организатора, судија и клубова, као и промотер игре на 64 поља. Како је у томе успела прочитајте следеће недеље у наставку „Дневниковог месеца женског шаха“

У Драчу сте направили историјски резултат. Шта мислите да је била прекретница ка успеху?

– Када смо пошли у Драч на Куп шампиона желели смо да на крају будемо у горњем делу табеле између 26 екипа, а потајно гајили наду за освање медаље. Једном приликом ми је Елина Денелијан рекла да је прошле године, са аустријском екипом, освојила злато, и да осећа да ће и ове године са Звездом освојити медаљу. Победа у седмом колу над екипом Газ из Украјине, коју су сачињавале репрезентативке Украјине нам је донела бронзану медаљу. Адела Великић је на четвртој табли надиграла Наташу Жукову и донела победу нашој екипи. Чекали смо друге резултате, пронела се вест да је Звезда друга, радовали смо се, али смо чекали потврду. Стиже потврда и Звезда је поделила од другог до четвртог места са истим бројем бодова, а по додатним критеријумима Звезда је трећа. За нас је то било као злато јер је то највећи успех неког клуба од самосталности Србије.

Следеће године ће се Европски клупски куп одржати у нашој земљи, а Црвена звезда ће представљати Србију као првак државе. Какви су Вам планови и амбиције?

– Жеља клуба је да на најбољи начин репрезентује Звезду и наш шах. Мало ћу се нашалити, 2022. године смо били трећи у Србији, а 2023. године трећи у Европи, ове године смо постали први пут шампиони државе, дај Боже да 2024. године будемо и први пут шампиони Европе. Желимо да задржимо ову екипу и следеће године и можда се појачамо са још једном нашом такмичарком како би могли да их по потреби одморимо.

Фото: ШК Црвена звезда

До титуле првака Србије сте дошли доминантно, коло пре краја. Како су девојке успеле да се одморе и припреме у тако кратком временском периоду између два турнира?

– Донели смо 2014. године одлуку да поред мушке екипе формирамо и женску. Тада смо поставили задатак да једног дана и женска и мушка поново буду прваци државе и стубови развоја шаха као некада. После десет година постављени циљ смо остварили са женском екипом. Тачно, титулу шампиона смо обезбедили коло пре завршетка првенства, али није било лако. Осим екипа Видиковац и Шахматни кружок све остале екипе су биле уједначене. Свако сваког је могао да победи. Нијансе су одлучивале. Наше девојке су стварно биле уморне, јер су за двадесет дана на два велика такмичења одиграке 18 тешких партија. желеле су да својим победама и добрим резултатима допринесу освајању шампионске титуле. Заборавиле су на умор. Нарочито је била уморна Адела Великић.

Какви су будући планови Црвене звезде?

– Већ сам раније рекао да сви клубови наше велике црвено-беле породице имају исти циљ и обавезу - да буду најбољи или бар међу најбољима у свом спорту, па тако и ми. Желимо да одбранимо титулу коју смо освојили ове године и докажемо да то није случајност. Да на најбољи начин репрезентујемо Црвену звезду и генералног спонзора компанију Дата дривен лаб чије име с поносом носимо уз име нашег клуба. Такође, желимо да у нашој школи шаха окупимо што више девојчица и дечака који желе да науче ову древну игру на 64 поља. Да створимо нове шампионе као што су били Бора Ивков, Љубомир Љубојевић, Наташа Бојковић и други.

Стефан Костић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести