ЗАВРШЕНА ПРВА ЛИГА СРБИЈЕ ЗА ШАХИСТКИЊЕ У СЕНТИ Црвено-беле шампионке државе

Шахисткиње Црвене звезде Дата дривен лаб из Београда су искористиле пораз јединих преосталих конкурената за титулу, београдског Рада и коло пре краја и математички обезбедили шампионски пехар победника Прве лиге Србије за жене, која се претходних дана одржала у хотелу Фантастико ексклузив у Сенти.
s
Фото: Jovana Srdanović, Adela Velikić i Lilit Mrktičjan/ŠSS

Најбољих 12 клубова у Србији се борило за титулу првака државе, а два кола пре краја турнира су се на врху издвојиле две београдске екипе, које су и највише показале, па су оне заслужено и одлучивале о освајачу српског трона.

Бригу о фер-плеју и поштовању ФИДЕ правила води главни судија, међународни арбитар Бранка Вујић-Катанић, уз помоћ судијског тима и директора турнира међународног судије Небојше Баралића. Свакако је и мотив српским шахисткињама да се докажу био и то што је селекторка женске репрезентације Србије Алиса Марић пратила мечеве на лицу места. Након последње партије 11. кола одржана је и церемонија затварања и додела признања најуспешнијима.

Црвено-беле су до титуле дошле у претпоследњем, 10. колу, минималном победом над Младости из Лучана, што је било довољно да искористе кикс Рада, који је идентичним резултатом изгубио од Части и славе из Пирота. Тако је Звезда отишла на недостижна четири поена предности у односу на браниоце трона. У међусобном дуелу црвено-беле су биле убедљиве и славиле са 3,5:0,5, али је Рад ушао у серију победа и на тај начин искористио кикс Звезде против Златара из Нове Вароши (2:2) да закопликује табелу, али нису издржали до краја.


Екипно првенство Војводине у Руми

Међународно екипно првенство Војводине у убрзаном шаху, у организацији ШК Словен из Руме, одржаће се у Средњој пољопривредно-прехрамбеној школи „Стеван Петровић-Бриле” (Вука Караyића 70) у Руми, 29. октобра са почетком од 10 часова. Право учешћа имају све регистроване екипе Шаховског савеза Војводине, као и тимови које позове домаћин. Дозвољено је да клуб пријави и више екипа. Тим чине четири стартне табле, уз две резерве. Број кола зависи од броја пријављених екипа.

Темпо игре ће бити 15 минута по играчу до за целу партију. Котизација од 1.500 динара по екипи се уплаћује на лицу места. Победничка екипа биће награђена пехаром и новчаном наградом од 20.000 динара. Свака екипа је обавезна да понесе макар два исправна шаховска часовника, и две шаховске гарнитуре. Пријава стартних екипа и предаја основних састава врши се на лицу места, најкасније пола сата пре планираног почетка првог кола. Пријаве се врше код координатора такмичења Драгана Тешића, на број телефона 069/4765350.


Лошији завршетак турнира (пораз од освајача сребрне медаље Части и славе, и реми у дуелу са четвртопласираном екипом Сирмиума из Сремске Митровице) је коштао Београђанке вицешампионске титуле, која је отишла у Пирот. Бронзане из Драча од пре десетак дана су имале, на папиру, лакши распоред од Рада у последња два кола. Звезда је наступила у следећем саставу: велемајстор Елина Даниелиан (Јерменија), женски велемајстор Јована Рапорт (Румунија), интермајстор Лилит Мкртичјан (Јерменија), женски интермајстори Адела Великић и Јована Срдановић, женски мајсторски кандидат Ксенија Томин, Татјана Вукосављевић и Марија Станимировић. Сребрну медаљу су у Пирот однеле интермајстори Марина Брунело (Италија) и Маи Нарва (Естонија), женски велемајстор Емилија Ђингарова, као и женски ФИДЕ мајстори Елиф Мехмед и Драгана Ранђеловић. Рад су представљале интермајстор Улвија Фаталијева (Азербејџан), женски велемајстори Петра Пап (Мађарска), Мариа Манакова и Сања Вуксановић, женски ФИДЕ мајстор Стефана Милутиновић и Теодора Ракић.

Последња два места на табели заузели су Видиковац из Београда за освојена три меч-бода, односно Шахматни кружок из Новог Сада, без освојених бодова. Њима ће се у другом рангу такмичења придружити и Младост из Лучана са 11 меч-бодова. Они су се до последњег тренутка борили за опстанак у елитном друштву са Јелицом ПЕП из Горачића. Ипак, велика победа у последњем колу против прошлогодишњих вицешампиона Основца из Ниша је била пирова, јер је и Јелица ПЕП славила против Рудара из Костолца.

Стефан Костић
 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести