ДАДО ТОПИЋ СЕ ПРИСЕЋАО СЛАЂАНЕ МИЛОШЕВИЋ И ДОДАО: Ја сам музичар из Београда

Музичар Дадо Топић изјавио је да са групом сарадника ради на свом биографском пакету, који ће садржавати неку врсту аутобиографије, монографију са занимљивим фотографијама из његовог живота, као и књигу песама.
e
Фото: Youtube Printscreen/ EX YU ARHIV

"Написао сам тону песама. Нисам имао појма да сам аутор неких. Сам се зачудим како сам и кад то све стигао", рекао је Топић Тан‌југу. Топић је признао да ипак ниједна није била тако успешна као његов дует са певачицом Слађаном Милошевић (1955-2024), додавши да је "'Принцеза' најлепша љубавна балада коју је неко направио". "Говорим из угла публике која је то оценила. Мене уверавају да је тако. Кажу: 'Дадо, ова ваша песма је најлепша љубавна песма коју сам икад чуо'", навео је музичар.

Топић се присетио да је често сарађивао са Слађаном Милошевић, која је певала на његовом албуму "Неоседлани" (1979), а "Принцезу", за коју је написао стихове на музику Сање Илића (1951-2021), су снимили и на енглеском језику. "Ми смо се у студију срели као тотални странци, али смо одмах кликнули. 'Ух, лепо је то'. И остала је прича", рекао је музичар.

Топић се присетио како је имао срећу да као младић крајем шездесетих година из Осијека дође у Београд, где је први пут осетио атмосферу великог града и догађања. Према његовим речима, као певач је волео блуз и соул, а био је дошао на аудицију за певача Корни групе, коју је водио аутор и клавијатуриста Корнелије Бата Ковач (1942-2022), коме су биле важне неке сасвим друге ствари. "Првенствено дисциплина. Сваки дан су биле пробе, тако да је то на мене деловало. Почео сам да се тражим у свему томе. Нисам поштивао ауторитете, али смо се добро Бата и ја повезали", подсетио се Топић. Од почетка рада са Корни гурпом било је доста концерата и других активности, тако да је Топић "професионалне ствари учио у ходу и све је дивно, красно функционисало". Навевши да се професионално препознао због Београда и његовог специфичног амбијента, Топић је додао да му је главни град Југославије "одредио живот".

Топић се после разлаза са Корни групом враћао у Београд са својим новим рок саставом Тајм (Тиме), пошто је овде за дискографску кућу PPGP РТБ објавио њихов други и трећи албум, као и "Неоседлане" и "Шапутање на јастуку" (1980). "Цела моја каријера је некако уткана, повезана са Београдом. Ја сам музичар из Београда", нагласио је Топић. Оценивши да се био допао Ковачу због свог начина интерпретације његових музичких тема, Топић је додао да су те композиције биле врло захтевне и морало се доста радити.

"Никад нисам певао на хармоније. Његове вокалне линије су биле увек некако ван хармоније. Тек негде у закључној фази формирања интерпретације, догађао се тај неки спој хармонија, ритма и мелодије коју певам", објаснио је Топић. Према његовим речима, све знање које је користио у својим каснијим музичким пројектима - "све је заслуга Бате Ковача". Из Корни групе Топич је након две године отишао због неспоразума око преобимне концертне активности, јер му се то чинило неприкладним, па је тако на један концерт у Скопљу бенд отишао без њега, који је остао у Београду. "Поштовао сам свој став да публика заслужујује озбљнији, професионални приступ. Не као да смо екипа за потрошњу, свакодневну употребу", навео је музичар. Композиторске и аранжерске амбиције Топић је остварио у ''Tajmu'', а из своје каријере истиче "Неоседлане", који су имали као тему југословенске гастарбајтере у Западној Европи. Топић је у једном тренутку чак живео са гастарбајтерима у Клагенфурту, слушао животне приче, а "њихов статус је увек био грађана другог реда, нису имали никаква права, тек да тамо бораве".

"Мене је то дирнуло. По повратку у Југу сам направио дупли албум са тим цртицама из њихових живота, и створио један документ. Нико у то време није водио рачуна о тој популацији", присетио се музичар. Према његовим речима, чак су га били звали у Републички уред за борбу против шунда, "јер им се није свиђала порука албума да се врате кући, да је домовина најлепша". "Онда су рекли: 'Хоћеш ти да запослиш те људе који се врате из Немачке?' Рекао сам не, то је ствар државних служби. Ја сам само песник, причам оно што осећам. Нису забранили албум, али су били врло близу", навео је Топић.

 

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести