ОТИШЛА ЈЕ ДАДИНА ПРИНЦЕЗА Многи се опраштају од Слађане Милошевић

Слађана Милошевић је била једна од најинтерсантнијих и најинтригантнијих фигура музичке сцене ових простора, Србије, региона, некадашње Југославије, рекао је Танјугу музички критичар Бранимир Локнер.  
1
Фото: Youtube Printscreen

Александра Слађана Милошевић преминула је данас у 69. години.

Како је Локнер напоменуо, иако у дискографском смислу сигурно није оставила онолики број дискографски  (снимљених) трагова, колико је то могла током година деловања њене често испрекидане каријере, њена ауторска шареноликост, суочавање са различитим стилским изазовима, те уметничка и "модна" екстравагантност, разликовале су је од већине колегиница и колега са сцене.

„Као изузетно талентована музичарка, такође и певачица, поред неколико мање афирмисаних састава, своје важне и значајно видљиве почетне 'кораке' имала је у саставу Здраво, Бобана Петровића, једног од пионира овдашњег модерног фанка. Често би гостовала на њиховим наступима, свирајући виолину, а понекад и интерпретирајући одређену нумеру“ рекао је Локнер.

Музички критичар је подсетио да је први соло албум Слађане Милошевић „Горим од жеље да убијем ноћ“ објављен за „ПГП РТБ“ 1980-е године, највише је био окренут некој њеној овдашњој варијанти назовимо то типично београдског рока.

„Изласку тог албума претходили изласци синглова : "Ау-Ау", "Секси дама", "Симпатија", који су потврђивали њен велики таленат и ауторско уклопљавање кроз форму надолазећег овдашњег њу вејва (новог таласа). Следећи албум  "Неутрални Дизајн", снимљен са немачким саставом истог назива, реализован 1983-е године, по мом мишљењу и њено најквалитетније издање, показивало је  ауторско прихватање постулата поменутог жанра и изузетно добро сналажење са бројним свирачким и аранжманским изазовима.Музика са албума ишла је у корак са временом и тадашњим трендовима“ рекао је Локнер.

За њега нема дилеме да је Слађана је волела да се у уметничком смислу мења и огледа у различитим формама, суочавајући се са разним утицајима, константно истражујући границе својих могучности.

„Певала је песме Дарка Краљића и 1988-е године, снимила албум са својим интерпретацијама музике овог познатог нашег композитора. Огледала се и у хеавy металу, поставши током времена изузетно техничко - занатски квалитетна гитаристкиња, и 2000-е године снима албум назива "Анимал Тестед". Живела је у Америци, вратила се у Београд, радила је на разним пројектима едукативног концепта, орјентисаних ка темама везаних за музичку индустрију. Њен дует са Дадом Топићем и песма "Принцеза", представљали су такође део приче која је што се комерцијалности и масовности "увукла" у великом обиму у домове наших суграђана. Била је директна, конкретна, никада се није либила да каже шта мисли, и до краја је остала у потпуности своја и јединствена. Да је њена каријера могли ићи другачијим током, то је такође тачно, али има пуно позитивних и неизбрисивих разлога, по чему ће њен уметнички израз и каријера остати запамћени“, рекао је музички критичар Бранимир Локнер.

Рок музичар Зоран Кики Лесандрић казао је Танјугу да је Слађана Милошевић била велика звезда другачија од свега осталог што је чунило музичку сцену у некадашњој Југославији.  Лесандрић је истакао да му се јако допадало све што Милошевић радила са Дарком Краљићем.

„То је антологија југословенске музике. Много тога значајног је направила крајем 70-их и почетком 80-их година прошлог века“ казао је Лесандрић.

Била је потпуно јединствена, посебна, непоновљива, рекао је Тањугу музичар Никола Чутурило поводом смрти музичарке Слађане Милошевић.  Чутурило је напоменуо да је поштовалац њеног опуса.

„Огроман таленат, пионир женске интерпретације у рок музици на овим просторима. Жао ми је што није била више активна. Свеједно, оставила је неизбрисив траг“, казао је Чутурило.

Током дуге каријере, Слађана је снимила песму „Принцеза“ са Дадом Топићем, коју сматрају једном од најлепших дуетских нумера Југославије. Вест о смрти Слађане Милошевић растужила је породицу Топић.

- Ми смо тренутно у Далмацији, Дадо снима нешто у студију. Јавила сам му, он је шокиран, занемео је, па рекао: „Моја принцеза“. Требали су са том песмом да наступе на једном приватном венчању у мају, али нажалост нема више „принцезе“ - тужно је изговорила за „Телеграф“ Дадова супруга, Мира.

Фото: Youtube Printscreen

Иначе, композицију коју су у дуету изводили Слађана Милошевић и Дадо Топић, "Принцеза", као евергрин југословенске поп-рок музике је до данашњих дана у самом врху најслушанијих и најизвођенијих песама регионалне музике.

У многим изборима и анкетама, од свих композиција, најчешће је бирана за најбољу баладу свих времена са овог простора. Квалитет песме препознале су и друге културе, тако да „Принцеза“ има своје верзије на више језика, у више земаља света.

Владимир Јанковић - Џет, музичар и радио водитељ казао је Танјугу да је Слађана Милошевић једна од последњих певачица која је одлично певала.

Јанковић истиче да је Слађана Милошевић била сјајан интерпретатор.

„Била је склона експериментима, опробала се у многим жанровима. Штета што се, последњих година, из здравствених разлога повукла. Певачице у тим годинама на светској сцени пружају највише. Била је много боља музичарка и певачица него што су људи знали. Интересантно, свирала је и виолину али није то истицала. Мислила је да то није добро за њен имиџ. Одлично је свирала и гитару, али то њије проблем оном ко влада виолином” казао је Јанковић.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести