Деби златног сјаја: Џудисткиња Александра Андрић кадетска првакиња света

Редом су падале ривалке пред сјајном Александром Андрић на Светском кадетском првенству у џудоу u Загребу и 15-годишња Новосађанка је у доминантном стилу освојила титулу у категорији до 70 килограма на свом првом шампионату планете.
dzudo
Фото: Фото: ИЈФ/Фeлисијантонио Емануел

Деби је прошао како се само пожелети може. Убедљиво најмлађа у конкуренцији, Андрићева је у првој рунди била боља од ривалке из Монголије, потом је савладала Чехињу, у четвртфиналу Холанђанку, до финала је стигла тријумфом над Узбекистанком, а у борби за злато са познатом противницом, којој је остала дужна, Туаном Гуленај из Турске, била је на висини задатка.

– Знао сам да ће бити добра, али сам имао страх да се не понови грешка као на европском од ове сезоне, на ком је, такође дебитовала. Тада је због пеха дисквалификована, али у Загребу је све одрадила како треба. Била је доминантна, концентрисана и фокусирана током целог такмичења. Оставила је јак утисак на све који су пратили првенство – рекао је за „Дневник” Миленко Андрић, тренер и отац нове светске шампионке.

Александра је прва сезона у кадетској конкуренцији и поред њеног имена су већ уписани запажени резултати. Дебитовала је, пре ЕП, на европским куповима на којим је стизала до финала. У Теплицама је изгубила најсјајније одличје управо од Туркиње коју је победила у финалу светске смотре, тако да јој се реванширала.

– На та три такмичења је сакупила доста искуства, па се на светском све поклопило и није било никакве грешке – описао је Андрић.

олико је то искуство чланици Новосадског џудо клуба било од помоћи у надметању у Хрватској показује и чињеница да је на СП савладала ривалке, Чехињу Штепанку Хојдарову и Холанђанку Ксане ван Лијф, од којих је већ била боља на европским куповима.

– Доста ми је значило што сам се већ сретала с њима, јер сам знала на који начин се боре – рекла је Александра Андрић.

Ово је тек почетак
Тренер и отац Александре Андрић, Миленко, с обзиром на двоструку улогу на различите начине доживљава њене борбе.
– Леп је осећај у сваком смислу. Схватамо, међутим, да је ово тек почетак и да тек треба да се крене са озбиљнијим такмичењима и резултатима – рекао је Андрић.

Иако је дебитовала на СП, како каже треме је било, али не претерано.

– Нормално је да увек постоји мало треме, у овом случају је била највећа пред прву борбу, јер је почетак такмичења. Увек идем на злато када се такмичим, тако је било и сада. У финалу је Туркиња повела, али сам успела да изједначим, а потом и победим. Задовољна сам првом сезоном у кадетској конкуренцији – поручила је Александра Андрић.

       

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести