Висококвалитетне козе са фарме у Кукујевцима
КУКУЈЕВЦИ: Од стада 250 санских коза купљених пре пет година у Аустрији и пет јарчева, фарма „Беокапра” у Кукујевцима стигла је до тога да дневно проиводи 800 литара млека, преради још 1200 литара,
једна је од пет-шест фарми у земљи са извозном дозволом сирева за Русију, а при том извози висококвалитетне приплодне козе у земље региона. Селекцијом потомства, бољим начином исхране, здравственом заштитом, постигнут је шталски просек млечности од 3,3 литре по грлу. Три власника Предраг Никчевић, Радомир Рогановић и Срђан Ковачевића тврде да могу бити конкуренти сваком произвођачу сличних грла у Европи.
- Квалитетом наших грла задовољни су фармери из БиХ и Црне Горе, наши најчешћи купци. Ове године произвели смо 250 младих женских приплодних грла, а већ идуће године тај број ће бити 300, са тенденцијом раста и врхунским нивоом квалитета. Само таква грла се могу наћи у Европи – прича Предраг Никчевић. – Предност Србије у односу на Европу је да није изложена неким болестима коза, које се последњих деценија тамо јављају због хиперпродукције.
Код нас се појављује само „плави језик” и у већини случајева то је последица угриза зубима, а других болести нема. Ове године, како истиче Никчевић, први пут су у позицији да половина хране за козе стиже са њихових њива. У закуп су узели 50 хектара државног земљишта, где сеју житарице: кукуруз, јечам, луцерку. Тако им се пружила прилика да контролишу исхрану својих коза по прописаним таблицама и тврде да постоје велике разлике у односу на готову храну. Оброци су сада богатији, боље је здравствено стање коза, али и већа количина млека.
У саставу „Беокапре” је и властита млекара капацитета 2.000 литара, где се производе разноврсни сиреви чија је цена од 1300 до 2500 динара по килограму, затим, јогурт и сурутка. Од коопераната из Зрењанина, Кисача и Алибунара млеко се откупљује по 50-60 динара.
- Ми имамо потребу да се појавимо и на домаћем тржишту са својим производима. Намера нам је да у наредна два месеца избацимо на српско тржиште још један сир, средњег квалитета, који би ценом до 1000 динара био прилагођен домаћем купцу. Висококвалитетне сиреве пласирамо на руско тржиште, где однедавно имамо новог дистрибутера. Поред извоза у БиХ, Македонију, планира се и дистрибуција у Чешкој. За разлику од европских сирева који су оштрих мириса и укуса, ми исхраном стоке, њеним здравственим заштитом и технологијом у самој производњи одузимамо те јаке мирисе козјег сира и других производа - каже Предраг Никчевић.
Цена козијег јогурта од пола литра је 130 динара, а најпродаванија је сурутка у чашама коју људи пију из здравствених разлога, за јачање имунитета, чишћење плућа и јетре. Штета је што се јогурт од козијег млека не пласира у вртићима, вели Никчевић и додаје да је „Беокапра” стално у потрази за новим тржиштем. Планове за проширење капацитета кваре садашњи услови за добијање кредита. Док се код нас за проширење добија зајам на пет година, у Европи је и до 20 година. Такав дугорочан кредит „Беокапри” би омогућио да сагради још једну велику шталу, повећа број матичног стада, да има већу продају висококвалитетних приплодних женских коза, и наравно, упосли нове раднике. Данас ова фарма има 33 запослених, међу њима високостручне људе, лабораторије, а плате које се крећу зависно од стручне спреме од 35:000 до 50.000 динара.
Д. Савичин