Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Visokokvalitetne koze sa farme u Kukujevcima

21.10.2015. 18:55 13:33
Piše:

KUKUJEVCI: Od stada 250 sanskih koza kupljenih pre pet godina u Austriji i pet jarčeva, farma „Beokapra” u Kukujevcima stigla je do toga da dnevno proivodi 800 litara mleka, preradi još 1200 litara,

jedna je od pet-šest farmi u zemlji sa izvoznom dozvolom sireva za Rusiju, a pri tom izvozi visokokvalitetne priplodne koze u zemlje regiona. Selekcijom potomstva, boljim načinom ishrane, zdravstvenom zaštitom, postignut je štalski prosek mlečnosti od 3,3 litre po grlu. Tri vlasnika Predrag Nikčević, Radomir Roganović i Srđan Kovačevića tvrde da mogu biti konkurenti svakom proizvođaču sličnih grla u Evropi.

- Kvalitetom naših grla zadovoljni su farmeri iz BiH i Crne Gore, naši najčešći kupci. Ove godine proizveli smo 250 mladih ženskih priplodnih grla, a već iduće godine taj broj će biti 300, sa tendencijom rasta i vrhunskim nivoom kvaliteta. Samo takva grla se mogu naći u Evropi – priča Predrag Nikčević. – Prednost Srbije u odnosu na Evropu je da nije izložena nekim bolestima koza, koje se poslednjih decenija tamo javljaju zbog hiperprodukcije.

Kod nas se pojavljuje samo „plavi jezik” i u većini slučajeva to je posledica ugriza zubima, a drugih bolesti nema.  Ove godine, kako ističe Nikčević, prvi put su u poziciji da polovina hrane za koze stiže sa njihovih njiva. U zakup su uzeli 50 hektara državnog zemljišta, gde seju žitarice: kukuruz, ječam, lucerku. Tako im se pružila prilika da kontrolišu ishranu svojih koza po propisanim tablicama i tvrde da postoje velike razlike u odnosu na gotovu hranu. Obroci su sada bogatiji, bolje je zdravstveno stanje koza, ali i veća količina mleka.



U sastavu „Beokapre” je i vlastita mlekara kapaciteta 2.000 litara, gde se proizvode raznovrsni sirevi čija je cena od 1300 do 2500 dinara po kilogramu, zatim, jogurt i surutka. Od kooperanata iz Zrenjanina, Kisača i Alibunara mleko se otkupljuje po 50-60 dinara.

- Mi imamo potrebu da se pojavimo i na domaćem tržištu sa svojim proizvodima. Namera nam je da u naredna dva meseca izbacimo na srpsko tržište još jedan sir, srednjeg kvaliteta, koji bi cenom do 1000 dinara bio prilagođen domaćem kupcu. Visokokvalitetne sireve plasiramo na rusko tržište, gde odnedavno imamo novog distributera. Pored izvoza u BiH, Makedoniju, planira se i distribucija u Češkoj. Za razliku od evropskih sireva koji su oštrih mirisa i ukusa, mi ishranom stoke, njenim zdravstvenim zaštitom i tehnologijom u samoj proizvodnji oduzimamo te jake mirise kozjeg sira i drugih proizvoda - kaže Predrag Nikčević.



Cena kozijeg jogurta od pola litra je 130 dinara, a najprodavanija je surutka u čašama koju ljudi piju iz zdravstvenih razloga, za jačanje imuniteta, čišćenje pluća i jetre. Šteta je što se jogurt od kozijeg mleka ne plasira u vrtićima, veli Nikčević i dodaje da je „Beokapra” stalno u potrazi za novim tržištem. Planove za proširenje kapaciteta kvare sadašnji uslovi za dobijanje kredita. Dok se kod nas za proširenje dobija zajam na pet godina, u Evropi je i do 20 godina. Takav dugoročan kredit „Beokapri” bi omogućio da sagradi još jednu veliku štalu, poveća broj matičnog stada, da ima veću prodaju visokokvalitetnih priplodnih ženskih koza, i naravno, uposli nove radnike. Danas ova farma ima 33 zaposlenih, među njima visokostručne ljude, laboratorije, a plate koje se kreću zavisno od stručne spreme od 35:000 do 50.000 dinara.

 

D. Savičin

 

Piše:
Pošaljite komentar