Сремачки залогај као из детињства у Нештину
„Сремачки залогај“ представља спој љубави и хедонизма, доброг залогаја и лепог расположења, здравог и иновативног – објашњава Јелица Јанковић Стошић из Нештина
НЕШТИН: Мало сремачко село, које припада општини Бачка Паланка, Нештин је спојио прелепу природу покрај Дунава, врхунска вина и неодољиво укусну храну. Управо су домаћи деликатеси, неретко необичних комбинација, специјалност Јелице Јанковић Стошић из Нештина и њене породице који већ четири године своје производе пласирају под именом, „Сремачки залогај“.
- „Сремачки залогај“ представља спој љубави и хедонизма, доброг залогаја и лепог расположења, здравог и иновативног – објашњава наша саговорница, по занимању фармацеут. – Настао је из моје и жеље мог супруга да радимо нешто што волимо, да комбинујемо намирнице и стварамо нове укусе које ћемо понудити људима који воле такву врсту хране.
Јелица Јанковић Стошић је у Нештину рођена, али је доста година због школовања и посла провела у Новом Саду. Њен супруг, родом из Врања, желео је да живот у граду замене оним на селу, како би њихово двоје деце одрастали у природи и јели здраву храну коју ова породица сама производи. Данас углавном све што узгајају и праве, раде сами, а понекад у помоћ притекну и Јелични родитељи који исто живе у овом месту на обронцима Фрушке горе. Није лако ускладити све обавезе, признаје наша саговорница, поготово имајући у виду да су обоје запослени. Ипак, они не посустају пред изазовима, а оно што их мотивише да наставе да негују и усавршавају „Сремачки залогај“ је љубав према правој домаћој храни и ономе што раде.
Разноврсност домаћих производа које ова породица прави је заиста неочекивана. Сирупи од зове, нане, вишње, коприве, као и љути сосеви и екстремно љуте папричице, воћне ракије и ликери су само део понуде. У јесењем периоду је неизоставан сок од парадајза, док се током топлијих месеци могу наћи јагоде, а Јелица најављује да ће следеће године у понуди бити и свеже малине и купине, пошто ове јесени праве свој засад.
Домаћа јаја, као и сувомеснати производи су саставни део „Сремачког залогаја“, а ово породично газдинство има и домаћу живину: гуске, патке, морке, петлиће и ћурке. Ипак, оно по чему су најпознатији су yеmovi необичних укуса. У њихов састав углавном улази ђумбир, па се тако може уживати у комбинацији naranyе или лимуна са ђумбиром или у креативним спојевима шљиве, лаванде и ђумбира или пак кајсије, ђумбира и нане. Све ове комбинације смишља брачни пар Јанковић Стошић, а након што добију идеју за нови укус, праве рецептуру. Поред ових иновативних укуса, у њиховој понуди се налазе и традиционални yеmovi од кајсија, шљива, јагода и малина, и освежавајући деликатес у виду слатког од ђумбира.
Своје производе пласирају онлајн, а директан контакт са потрошачима остварују на фестивалима хране, те манифестацијама као што су: Интерфест, Укуси Војводине, Чалабрц фест, НС маркет и Ноћни базар. Уколико неко одлучи да посети Нештин, и проба њихове производе, то може учинити уз prеthodnu најаву. Наша саговорница нам вели да су већ имали неколико таквих посета и на тај начин стекли сталне купце. И заиста, ко би могао да одоли правом, домаћем укусу у опуштајућем угођају на падинама Фрушке горе?
- Најтраженији производи су сируп од зове, слатко и yеmovi са ђумбиром, цепкана салата од љутих папричица, као и сувомеснати производи – каже Јелица Јанковић Стошић. – Људи се враћају храни уз коју су одрасли и који су јели код баке и деке на селу. Уживају у домаћој храни и препознатљивим укусима из детињства, а пре свега, здравом залогају без адитива и вештачких боја, арома, емулгатора.
„Сремачки залогај“ ових дана спрема нове туре yеma од шљива и популарну цепкану салату, а следе припреме баште за јесењу сетву, као и припрема за свињокољ и прављење месних деликатеса.
Т. Пачић