Sremački zalogaj kao iz detinjstva u Neštinu
„Sremački zalogaj“ predstavlja spoj ljubavi i hedonizma, dobrog zalogaja i lepog raspoloženja, zdravog i inovativnog – objašnjava Jelica Janković Stošić iz Neština
NEŠTIN: Malo sremačko selo, koje pripada opštini Bačka Palanka, Neštin je spojio prelepu prirodu pokraj Dunava, vrhunska vina i neodoljivo ukusnu hranu. Upravo su domaći delikatesi, neretko neobičnih kombinacija, specijalnost Jelice Janković Stošić iz Neština i njene porodice koji već četiri godine svoje proizvode plasiraju pod imenom, „Sremački zalogaj“.
- „Sremački zalogaj“ predstavlja spoj ljubavi i hedonizma, dobrog zalogaja i lepog raspoloženja, zdravog i inovativnog – objašnjava naša sagovornica, po zanimanju farmaceut. – Nastao je iz moje i želje mog supruga da radimo nešto što volimo, da kombinujemo namirnice i stvaramo nove ukuse koje ćemo ponuditi ljudima koji vole takvu vrstu hrane.
Jelica Janković Stošić je u Neštinu rođena, ali je dosta godina zbog školovanja i posla provela u Novom Sadu. Njen suprug, rodom iz Vranja, želeo je da život u gradu zamene onim na selu, kako bi njihovo dvoje dece odrastali u prirodi i jeli zdravu hranu koju ova porodica sama proizvodi. Danas uglavnom sve što uzgajaju i prave, rade sami, a ponekad u pomoć priteknu i Jelični roditelji koji isto žive u ovom mestu na obroncima Fruške gore. Nije lako uskladiti sve obaveze, priznaje naša sagovornica, pogotovo imajući u vidu da su oboje zaposleni. Ipak, oni ne posustaju pred izazovima, a ono što ih motiviše da nastave da neguju i usavršavaju „Sremački zalogaj“ je ljubav prema pravoj domaćoj hrani i onome što rade.
Raznovrsnost domaćih proizvoda koje ova porodica pravi je zaista neočekivana. Sirupi od zove, nane, višnje, koprive, kao i ljuti sosevi i ekstremno ljute papričice, voćne rakije i likeri su samo deo ponude. U jesenjem periodu je neizostavan sok od paradajza, dok se tokom toplijih meseci mogu naći jagode, a Jelica najavljuje da će sledeće godine u ponudi biti i sveže maline i kupine, pošto ove jeseni prave svoj zasad.
Domaća jaja, kao i suvomesnati proizvodi su sastavni deo „Sremačkog zalogaja“, a ovo porodično gazdinstvo ima i domaću živinu: guske, patke, morke, petliće i ćurke. Ipak, ono po čemu su najpoznatiji su yemovi neobičnih ukusa. U njihov sastav uglavnom ulazi đumbir, pa se tako može uživati u kombinaciji naranye ili limuna sa đumbirom ili u kreativnim spojevima šljive, lavande i đumbira ili pak kajsije, đumbira i nane. Sve ove kombinacije smišlja bračni par Janković Stošić, a nakon što dobiju ideju za novi ukus, prave recepturu. Pored ovih inovativnih ukusa, u njihovoj ponudi se nalaze i tradicionalni yemovi od kajsija, šljiva, jagoda i malina, i osvežavajući delikates u vidu slatkog od đumbira.
Svoje proizvode plasiraju onlajn, a direktan kontakt sa potrošačima ostvaruju na festivalima hrane, te manifestacijama kao što su: Interfest, Ukusi Vojvodine, Čalabrc fest, NS market i Noćni bazar. Ukoliko neko odluči da poseti Neštin, i proba njihove proizvode, to može učiniti uz prethodnu najavu. Naša sagovornica nam veli da su već imali nekoliko takvih poseta i na taj način stekli stalne kupce. I zaista, ko bi mogao da odoli pravom, domaćem ukusu u opuštajućem ugođaju na padinama Fruške gore?
- Najtraženiji proizvodi su sirup od zove, slatko i yemovi sa đumbirom, cepkana salata od ljutih papričica, kao i suvomesnati proizvodi – kaže Jelica Janković Stošić. – Ljudi se vraćaju hrani uz koju su odrasli i koji su jeli kod bake i deke na selu. Uživaju u domaćoj hrani i prepoznatljivim ukusima iz detinjstva, a pre svega, zdravom zalogaju bez aditiva i veštačkih boja, aroma, emulgatora.
„Sremački zalogaj“ ovih dana sprema nove ture yema od šljiva i popularnu cepkanu salatu, a slede pripreme bašte za jesenju setvu, kao i priprema za svinjokolj i pravljenje mesnih delikatesa.
T. Pačić