overcast clouds
16°C
06.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ШАТРИНАЧКА ГУШЧИЈАДА ПО 18 ПУТ Село оживело захваљујући гускама

06.10.2024. 12:41 12:55
Пише:
1
Фото: opština irig

Гуски у част у Шатринцима надомак Ирига одржана је осаманеста по реду Гушчијада, манифестација посвећена гускама по којима је ово село и познато.

И ове године манифестација је била прилично посећена, а обележили су је специјалитети од гуске, на далеко позната гушчија маст и паприкаш. Организатори су Месна заједница Шатринци уз подршку Актива жена Шатринци и Културно уметничког друштва „Петефи Шандор“ из овог села.

-Захваљујући гускама и све већем броју мештана који их узгајају село је поново оживело, заједно са Гушчијадом. Једно време то је замрло, а данас имамо око 1500 гусака у селу и оне представљају значајан ресурс, јер смо по гушчијим производима надалеко познати. Томе у прилог говори ивелик број гостију далеко ван ових простора, рекао је Томислав Варга, председник Савета МЗ Шатринци.

 

1
Фото: opština irig

И ову манифестацију подржала је Општина Ириг, са идејом да свако, па и ово село има неку своју прпознатљивост.

-Кад прође лето и сви послови у пољу, време је да се опустимо и да људи уживају у плодовима свог рада. А на нама као Општини је да их подржимо и да дамо печат сваком селу кроз неку манифестацију. Када су Шатринци у питању то су гуске, чији се производи из овог села продају по целој Србији,  рекао је Тихомир Стојаковић, председник Општине Ириг и додао да остаје још да се покрене манифестација у Крушедол Прњавору.

1
Фото: opština irig

А на Гушчијади у Шатринцима кувао се најбољи гушчији паприкаш, а публика је уживала и у наступима културно уметничких друштава из Шатринаца, Ирига, Марадика и Сремске Митровице.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар