Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Прва Раштанијада одржана у Змајеву

23.10.2017. 17:54 17:55
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

​​​​​​​ЗМАЈЕВО: У организацији удружења Црногораца Змајева у Змајеву је одржана прва „Раштанијада“, манифестација посвећена раштану, биљци која спада у групу најбогатијих гвожђем, разним витаминима и минералима.

Поред домаћина у кувању раштана такмичили су се и гости из Врбаса, Ловћенца, Црвенке, Новог Сада, Бачког Доброг Поља, Равног Села, Београда као и једна екипа из Никшића.

„Змајевачка Раштанијада првенствено има за циљ дружење свих људи без обзира на етничку припадност, а припаднике црногорске народности да подсети на старо традиционално јело које се и данас припрема не само у Црној Гори, већ и у овим нашим војвођанским крајевима“, рекао је на отварању Миодраг Бецић, један од организатора.

Најстарији учесник Микан Тодоровић, сећа се детињства и потврђује да су раштан преци спремали давно у немаштини, највише у кршевитим деловима Црне Горе, довијајући се на разне начине да прехране многобројне породице. Раштан сам по себи апсорбује масноћу и зато приликом кувања уз раштан треба ставити што више сувог меса и то што маснијег, и онда се кува са мало кромпира све док се месо добро не скува, јер раштан се брзо скува, а месу свакако треба више времена.

И док се раштан са додацима од меса, сланином и другим лагано крчкао, око шездесетак такмичара и двеста гостију, дружили су се крај Јегричке и уз песму и пиће препричавали једни другима разне животне догодовштине.

Петочлани стручни жири је за најбоље спремљен раштан прогласио порцију екипе „Нула пет” из Црвенке. Друго место припало је „Црногорским шоферима“ из Змајева, а треће екипи „Иван Милутиновић“, такође из села домаћина. Најуспешнијима су уручени пехари и мноштво пригодних награда.

Ласло Киш

Пише:
Пошаљите коментар