Prva Raštanijada održana u Zmajevu
ZMAJEVO: U organizaciji udruženja Crnogoraca Zmajeva u Zmajevu je održana prva „Raštanijada“, manifestacija posvećena raštanu, biljci koja spada u grupu najbogatijih gvožđem, raznim vitaminima i mineralima.
Pored domaćina u kuvanju raštana takmičili su se i gosti iz Vrbasa, Lovćenca, Crvenke, Novog Sada, Bačkog Dobrog Polja, Ravnog Sela, Beograda kao i jedna ekipa iz Nikšića.
„Zmajevačka Raštanijada prvenstveno ima za cilj druženje svih ljudi bez obzira na etničku pripadnost, a pripadnike crnogorske narodnosti da podseti na staro tradicionalno jelo koje se i danas priprema ne samo u Crnoj Gori, već i u ovim našim vojvođanskim krajevima“, rekao je na otvaranju Miodrag Becić, jedan od organizatora.
Najstariji učesnik Mikan Todorović, seća se detinjstva i potvrđuje da su raštan preci spremali davno u nemaštini, najviše u krševitim delovima Crne Gore, dovijajući se na razne načine da prehrane mnogobrojne porodice. Raštan sam po sebi apsorbuje masnoću i zato prilikom kuvanja uz raštan treba staviti što više suvog mesa i to što masnijeg, i onda se kuva sa malo krompira sve dok se meso dobro ne skuva, jer raštan se brzo skuva, a mesu svakako treba više vremena.
I dok se raštan sa dodacima od mesa, slaninom i drugim lagano krčkao, oko šezdesetak takmičara i dvesta gostiju, družili su se kraj Jegričke i uz pesmu i piće prepričavali jedni drugima razne životne dogodovštine.
Petočlani stručni žiri je za najbolje spremljen raštan proglasio porciju ekipe „Nula pet” iz Crvenke. Drugo mesto pripalo je „Crnogorskim šoferima“ iz Zmajeva, a treće ekipi „Ivan Milutinović“, takođe iz sela domaćina. Najuspešnijima su uručeni pehari i mnoštvo prigodnih nagrada.
Laslo Kiš