Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Prva Raštanijada održana u Zmajevu

23.10.2017. 17:54 17:55
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

​​​​​​​ZMAJEVO: U organizaciji udruženja Crnogoraca Zmajeva u Zmajevu je održana prva „Raštanijada“, manifestacija posvećena raštanu, biljci koja spada u grupu najbogatijih gvožđem, raznim vitaminima i mineralima.

Pored domaćina u kuvanju raštana takmičili su se i gosti iz Vrbasa, Lovćenca, Crvenke, Novog Sada, Bačkog Dobrog Polja, Ravnog Sela, Beograda kao i jedna ekipa iz Nikšića.

„Zmajevačka Raštanijada prvenstveno ima za cilj druženje svih ljudi bez obzira na etničku pripadnost, a pripadnike crnogorske narodnosti da podseti na staro tradicionalno jelo koje se i danas priprema ne samo u Crnoj Gori, već i u ovim našim vojvođanskim krajevima“, rekao je na otvaranju Miodrag Becić, jedan od organizatora.

Najstariji učesnik Mikan Todorović, seća se detinjstva i potvrđuje da su raštan preci spremali davno u nemaštini, najviše u krševitim delovima Crne Gore, dovijajući se na razne načine da prehrane mnogobrojne porodice. Raštan sam po sebi apsorbuje masnoću i zato prilikom kuvanja uz raštan treba staviti što više suvog mesa i to što masnijeg, i onda se kuva sa malo krompira sve dok se meso dobro ne skuva, jer raštan se brzo skuva, a mesu svakako treba više vremena.

I dok se raštan sa dodacima od mesa, slaninom i drugim lagano krčkao, oko šezdesetak takmičara i dvesta gostiju, družili su se kraj Jegričke i uz pesmu i piće prepričavali jedni drugima razne životne dogodovštine.

Petočlani stručni žiri je za najbolje spremljen raštan proglasio porciju ekipe „Nula pet” iz Crvenke. Drugo mesto pripalo je „Crnogorskim šoferima“ iz Zmajeva, a treće ekipi „Ivan Milutinović“, takođe iz sela domaćina. Najuspešnijima su uručeni pehari i mnoštvo prigodnih nagrada.

Laslo Kiš

Piše:
Pošaljite komentar