Почеле пријаве за Сомборски котлић
СОМБОР: Годинама у оквиру традиционалне манифестације „Сомборско лето“ један од најпосећенијих догађаја је био, овдашњим житељима, али и посетиоцима града, „Сомборски котлић“.
Реч је о такмичењу у кувању рибљег паприкаша, јела које је, како тврде познаваоци кулинарства, по начину припреме и саставу јединствено у приобаљу Дунава искључиво од мађарског града Баје до Бачке Паланке.
Орканско невреме 2019. које је учеснике кувања паприкаша под отвореним небом у центру града ускратило и за уобичајен концерт, као и прошлогодишња тешка епидемијска ситуација које је на кратко условила прекид традиције организације „Сомборског котлића“, засигурно је довело до тога да су се Сомборци и њихови гости ужелели овакве врсте окупљања на Тргу Светог тројства. Обрадовала их је најава из варошке Туристичке организације да ово лето неће бити ускраћени за изузетно посећену манифестацију.
Из Туристичке организације, која је и организатор „Сомборског котлића“ најавили су да ће се 23. издање колективног кувања рибљег паприкаша одржати, искључиво у складу са тада важећим противепидемијским мерама, 20. јуна. По обичају варошка фешта ће и ове године бити одржана на Тргу Светог Тројства, на којем ће бити и постављени столови, а све посетиоце, као и зантижељнике који нису закупили своја места за столовима, то вече ће забављати Халид Бешлић.
Како су навели организатори, котизација износи 3.000 динара за учеснике који се не такмиче у кувању паприкаша, односно 4.500 динара за оне који су расположени да укрсте варјаче у кулинарском такмичењу. Котизацијом добијају један сто са шест места за седење, три килограма очишћене и исечене шаранске рибе, једну промотивну мајицу „Сомборског котлића“, дрва за ложење и ложишно место. Учесници ће добити купоне за рибу, столове, ложишна места и дрва, а саму рибу ће, уз купон, преузимати на дан одржавања манифестације, односно 20. јуна од 10 до 18 часова у рибарници „Златна рибица“ или, ако се окончају радови, у објекту ове рибарнице у „Пијаци у ланцима“.
Сам сто и ложишно место за учеснике ће бити одређени бројем на купону, уз помоћ којег ће се преузимати и дрва од овлашћених редара, па на самим учесницима остаје да са собом понесу котлић и ланац за њега, евентуално ситнија дрва за потпалу, лук и зачине, тесто, хлеб, пиће, тањире, есцајг, сипаћу кашику, чаше, столњак, а по жељи и додатни аранжман за уређење стола.
Осим предвиђеног такмичења у кувању рибљег паприкаша и награда за три најбоља по оцени стучног жирија, организатори манифестације ће наградити и три најлепше аранжирана стола као и три највеселија друштва.
М. Мћ