Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Počele prijave za Somborski kotlić

02.06.2021. 13:09 13:13
Piše:
Foto: Privatna arhiva

SOMBOR: Godinama u okviru tradicionalne manifestacije „Somborsko leto“ jedan od najposećenijih događaja je bio, ovdašnjim žiteljima, ali i posetiocima grada, „Somborski kotlić“.

Reč je o takmičenju u kuvanju ribljeg paprikaša, jela koje je, kako tvrde poznavaoci kulinarstva, po načinu pripreme i sastavu jedinstveno u priobalju Dunava isključivo od mađarskog grada Baje do Bačke Palanke.

Orkansko nevreme 2019. koje je učesnike kuvanja paprikaša pod otvorenim nebom u centru grada uskratilo i za uobičajen koncert, kao i prošlogodišnja teška epidemijska situacija koje je na kratko uslovila prekid tradicije organizacije „Somborskog kotlića“, zasigurno je dovelo do toga da su se Somborci i njihovi gosti uželeli ovakve vrste okupljanja na Trgu Svetog trojstva. Obradovala ih je najava iz varoške Turističke organizacije da ovo leto neće biti uskraćeni za izuzetno posećenu manifestaciju.

Iz Turističke organizacije, koja je i organizator „Somborskog kotlića“ najavili su da će se 23. izdanje kolektivnog kuvanja ribljeg paprikaša održati, isključivo u skladu sa tada važećim protivepidemijskim merama, 20. juna. Po običaju varoška fešta će i ove godine biti održana na Trgu Svetog Trojstva, na kojem će biti i postavljeni stolovi, a sve posetioce, kao i zantiželjnike koji nisu zakupili svoja mesta za stolovima, to veče će zabavljati Halid Bešlić.

Kako su naveli organizatori, kotizacija iznosi 3.000 dinara za učesnike koji se ne takmiče u kuvanju paprikaša, odnosno 4.500 dinara za one koji su raspoloženi da ukrste varjače u kulinarskom takmičenju. Kotizacijom dobijaju jedan sto sa šest mesta za sedenje, tri kilograma očišćene i isečene šaranske ribe, jednu promotivnu majicu „Somborskog kotlića“, drva za loženje i ložišno mesto. Učesnici će dobiti kupone za ribu, stolove, ložišna mesta i drva, a samu ribu će, uz kupon, preuzimati na dan održavanja manifestacije, odnosno 20. juna od 10 do 18 časova u ribarnici „Zlatna ribica“ ili, ako se okončaju radovi, u objektu ove ribarnice u „Pijaci u lancima“.

Sam sto i ložišno mesto za učesnike će biti određeni brojem na kuponu, uz pomoć kojeg će se preuzimati i drva od ovlašćenih redara, pa na samim učesnicima ostaje da sa sobom ponesu kotlić i lanac za njega, eventualno sitnija drva za potpalu, luk i začine, testo, hleb, piće, tanjire, escajg, sipaću kašiku, čaše, stolnjak, a po želji i dodatni aranžman za uređenje stola.

Osim predviđenog takmičenja u kuvanju ribljeg paprikaša i nagrada za tri najbolja po oceni stučnog žirija, organizatori manifestacije će nagraditi i tri najlepše aranžirana stola kao i tri najveselija društva.

M. Mć

Piše:
Pošaljite komentar