На кобасицијади усред храстове шуме ни реч о холестеролу
БАЧКА ПАЛАНКА: У Полојској храстовој шуми, између Бачке Паланке и Челарева, а са десне стране државног пута за Нови Сад, у недељу 2. фебруара биће одржана 59. кобасицијада, а званично Фестивал домаћих кобасица, кулена и сланине.
- Очекујемо велик број гостију, али и учесника Фестивала кобасица, кулена и сланине - рекао Милан Попов, у име организатора. - Фестивал је отвореног типа и сваке године је све посећенији. Позивам све који су у могућности да у недељу дођу у Полојску шуму, јер међу учесницима су произвођачи из околних места и градова Војводине, али и иностранства. Сви који се пријављују да као такмичари морају имати потврде о ветеринарском прегледу на трихинелу за све узорке кобасица, кулена и сланине.
За викенд је најављено лепо време, па се очекује у шуми неколико хиљада људи, а за пехаре и награде надметати пар стотина произвођача домаћих специјалитета. Интересантно је да је овде главна атракција печење кобасица и сланине на великој ватри, а то посебно воле деца. Као и ранијих година свираће пар тамбурачких банди, у казанима ће се кувати јагњећи паприкаши, и што је најважније - људи ће се дружити.
Специфичност, иначе најстарије овакве манифестације у Војводини, је то што она није комерцијализована. Тачније овде се ништа не продаје, све је на столовима и сви који дођу могу да пробају, а и да се наједу и напију фрај, а о холестеролу да не мисле и не говоре.
У оквиру свечаности у сусрет Светом Трифуну, у Нештину у суботу 8. фебруара, биће проглашени најбољи произвођачи који се по традицији одазивају на учествовање у Ревији вина и ракије у овом сремском подунавском селу на обронцима Фрушке горе.
Удружење винара, виноградара и воћара овог села традиционално ће 14. фебруара, на Светог Трифуна обићи и освештати винограде, па поновити дружење. Учесници ревије вина и ракије већ су предали узорке, а котизација је износила 500 динара по узорку. Узорак мора да буде у оригиналној амбалажи произвођача или ПЕТ амбалажи, а жирију се морало предати по две литре вина и пола литре ракије. Проглашење и додела награда за победничка вина и ракије, уз пригодно дружење, обавиће се у сали зграде Месне заједнице у Нештину, 8. фебруара у 19 сати.
Председник стручног жирија за оцењивање домаћих производа је Миле Ристић, магистар технологије меса, а куриозитет је да он већ пола века пресуђује на кобасицијади. Чика Миле је стручан, па је председник жирија и у Бачу, али и још неким местима у Бачкој.
Нештинци, а њих од Полојске шуме дели само Дунав, као и сваке године доћи ће на кобасицијаду да понуде своје вино и ракију и позову све на своју манифестацију која се наредног викенда.
Текст и фото: М. Суџум