Na kobasicijadi usred hrastove šume ni reč o holesterolu
BAČKA PALANKA: U Polojskoj hrastovoj šumi, između Bačke Palanke i Čelareva, a sa desne strane državnog puta za Novi Sad, u nedelju 2. februara biće održana 59. kobasicijada, a zvanično Festival domaćih kobasica, kulena i slanine.
- Očekujemo velik broj gostiju, ali i učesnika Festivala kobasica, kulena i slanine - rekao Milan Popov, u ime organizatora. - Festival je otvorenog tipa i svake godine je sve posećeniji. Pozivam sve koji su u mogućnosti da u nedelju dođu u Polojsku šumu, jer među učesnicima su proizvođači iz okolnih mesta i gradova Vojvodine, ali i inostranstva. Svi koji se prijavljuju da kao takmičari moraju imati potvrde o veterinarskom pregledu na trihinelu za sve uzorke kobasica, kulena i slanine.
Za vikend je najavljeno lepo vreme, pa se očekuje u šumi nekoliko hiljada ljudi, a za pehare i nagrade nadmetati par stotina proizvođača domaćih specijaliteta. Interesantno je da je ovde glavna atrakcija pečenje kobasica i slanine na velikoj vatri, a to posebno vole deca. Kao i ranijih godina sviraće par tamburačkih bandi, u kazanima će se kuvati jagnjeći paprikaši, i što je najvažnije - ljudi će se družiti.
Specifičnost, inače najstarije ovakve manifestacije u Vojvodini, je to što ona nije komercijalizovana. Tačnije ovde se ništa ne prodaje, sve je na stolovima i svi koji dođu mogu da probaju, a i da se najedu i napiju fraj, a o holesterolu da ne misle i ne govore.
U okviru svečanosti u susret Svetom Trifunu, u Neštinu u subotu 8. februara, biće proglašeni najbolji proizvođači koji se po tradiciji odazivaju na učestvovanje u Reviji vina i rakije u ovom sremskom podunavskom selu na obroncima Fruške gore.
Udruženje vinara, vinogradara i voćara ovog sela tradicionalno će 14. februara, na Svetog Trifuna obići i osveštati vinograde, pa ponoviti druženje. Učesnici revije vina i rakije već su predali uzorke, a kotizacija je iznosila 500 dinara po uzorku. Uzorak mora da bude u originalnoj ambalaži proizvođača ili PET ambalaži, a žiriju se moralo predati po dve litre vina i pola litre rakije. Proglašenje i dodela nagrada za pobednička vina i rakije, uz prigodno druženje, obaviće se u sali zgrade Mesne zajednice u Neštinu, 8. februara u 19 sati.
Predsednik stručnog žirija za ocenjivanje domaćih proizvoda je Mile Ristić, magistar tehnologije mesa, a kuriozitet je da on već pola veka presuđuje na kobasicijadi. Čika Mile je stručan, pa je predsednik žirija i u Baču, ali i još nekim mestima u Bačkoj.
Neštinci, a njih od Polojske šume deli samo Dunav, kao i svake godine doći će na kobasicijadu da ponude svoje vino i rakiju i pozovu sve na svoju manifestaciju koja se narednog vikenda.
Tekst i foto: M. Sudžum