Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Млади домаћин Саша Бељић препознатљив по ракији "крушка у боци"

12.10.2022. 11:05 11:10
Пише:
Фото: Р. Хаџић

ГОЛУБИНЦИ: Млади домаћин Саша Бељић из сремског села Голубинци бави се узгојем крушака од 2015. године, а од 350 стабала виљамовке прави ракију која је до сада више пута награђивана за квалитет и аутентичност. Препознатљив је по производу „крушка у боци”. 

- После цветања, када је плод тек формиран и када може да прође кроз грло флаше, она се постави на стабло. На тај начин плод расте у флаши. Када дође време бербе, флаше се скидају и налива се ракија. На крају остаје аутентичан производ који може да траје годинама, уколико се досипа ракија, како крушка не би остала без алкохола, који је чува од пропадања – појашњава Бељић. 

За крушку се каже одлучио јер она није заступљена у Срему, а ова година је без обзира на сушу била веома плодна. Воћњак му је у седмој години, а ово лето било је са доста сунчаних дана и то се одразило на род. По стаблу је било и до 20 килограма, изузетно слатког плода тако да очекује изузетно добру ракију. 

-  Виљамовка је захтевна воћка. Мора се добро заштити, ђубрити, заливати, наводњавање јој исто тако добро дође, али она већ у другој години даје плодове. Захтева и опрашиваче око себе, па поред ње узгајам и сорте Бутиру и Санта Марију. Имам и 30 стабала кајсије и исто толико шљиве и њих користим за ракију – каже наш саговорник.  

Појашњава да је и дуња изузетно захтевна за прављење ракије. Трулеж на коштици хоће да остави посебан шмек ракији, па у овом домаћинству ваде коштице, а скидају и длачице на плоду како и оне не би утицале на укус. 

- Плод се меље на јаким машинама, на крају добијамо пиљевину која одлази на ферментацију у чисте судове. Потом се ради дестилација меке ракије и на крају препек - вели Бељић. - Не треба журити ни у једном кораку, а поготово не у печењу. 

Иако економиста у струци ракије продаје на сајмовима, али и на кућном прагу, а планира да прошири производњ и отвори дестилерију, како би своје производе понудио ресторанима и маркетима.

- За сада су наше муштерије оне које пробају наш производ и враћају се, што је за нас одличан показатељ да добро радимо – закључује Бељић. 

С. Аничић Илић

Пише:
Пошаљите коментар