Mladi domaćin Saša Beljić prepoznatljiv po rakiji "kruška u boci"
GOLUBINCI: Mladi domaćin Saša Beljić iz sremskog sela Golubinci bavi se uzgojem krušaka od 2015. godine, a od 350 stabala viljamovke pravi rakiju koja je do sada više puta nagrađivana za kvalitet i autentičnost. Prepoznatljiv je po proizvodu „kruška u boci”.
- Posle cvetanja, kada je plod tek formiran i kada može da prođe kroz grlo flaše, ona se postavi na stablo. Na taj način plod raste u flaši. Kada dođe vreme berbe, flaše se skidaju i naliva se rakija. Na kraju ostaje autentičan proizvod koji može da traje godinama, ukoliko se dosipa rakija, kako kruška ne bi ostala bez alkohola, koji je čuva od propadanja – pojašnjava Beljić.
Za krušku se kaže odlučio jer ona nije zastupljena u Sremu, a ova godina je bez obzira na sušu bila veoma plodna. Voćnjak mu je u sedmoj godini, a ovo leto bilo je sa dosta sunčanih dana i to se odrazilo na rod. Po stablu je bilo i do 20 kilograma, izuzetno slatkog ploda tako da očekuje izuzetno dobru rakiju.
- Viljamovka je zahtevna voćka. Mora se dobro zaštiti, đubriti, zalivati, navodnjavanje joj isto tako dobro dođe, ali ona već u drugoj godini daje plodove. Zahteva i oprašivače oko sebe, pa pored nje uzgajam i sorte Butiru i Santa Mariju. Imam i 30 stabala kajsije i isto toliko šljive i njih koristim za rakiju – kaže naš sagovornik.
Pojašnjava da je i dunja izuzetno zahtevna za pravljenje rakije. Trulež na koštici hoće da ostavi poseban šmek rakiji, pa u ovom domaćinstvu vade koštice, a skidaju i dlačice na plodu kako i one ne bi uticale na ukus.
- Plod se melje na jakim mašinama, na kraju dobijamo piljevinu koja odlazi na fermentaciju u čiste sudove. Potom se radi destilacija meke rakije i na kraju prepek - veli Beljić. - Ne treba žuriti ni u jednom koraku, a pogotovo ne u pečenju.
Iako ekonomista u struci rakije prodaje na sajmovima, ali i na kućnom pragu, a planira da proširi proizvodnj i otvori destileriju, kako bi svoje proizvode ponudio restoranima i marketima.
- Za sada su naše mušterije one koje probaju naš proizvod i vraćaju se, što je za nas odličan pokazatelj da dobro radimo – zaključuje Beljić.
S. Aničić Ilić