Лангош и куртош у главној улози
ВРБАС: Уз богату трпезу и програм, у Врбасу је одржан Фестивал мађарске кухиње и традиције који је поред продајне изложбе имао свечани програмски део.
Посетиоци су на штандовима имали прилику да пробају прегршт домаћих специјалитета из познате мађарске кухиње, док су се центром Врбаса мешали мириси лангоша, разних паприкаша и слатких специјалитета по старим рецептима мађарских кулинара. Ово је трећи фестивал у организацији КУД „Карољ Сирмаи“ из Врбаса.
- Рецепт за лангош је лак и једноставан: брашно, вода, квасац, мало шећера и соли, све то умесимо као тесто за питу, оставимо да одстоји пола сата, и направимо мале јуфкице, развијемо оклагијом и печемо у врелом уљу – објашњава председница КУД „Карољ Сирмаи“ Марија Пароци, додајући да се по жељи ставља прелив са белим луком или павлака.
Марија Шош из Суботице је изложила традиционални куртош колач. Штандове су имали и гости из Темерина, Куле, Фекетића, Змајева... Учешће на фестивалу су имала скоро сва удружења Мађара из целе Војводине, што је чинило богату понуду. Посебан део је био кутак за децу у којем су се малишани дружили, али су могли и да науче по коју реч на мађарском језику.
У Врбаској општини има 24 народа и народности, Мађари су некада чинили значајан део становништва, сада их има много мање, али су свесни чињенице да својој деци морају указати на значај очувања традиције кроз песму, игру, прављење гастрономских специјалитета, јер је то важно да их, како кажу, науче зашто се то преноси са генерације на генерацију.
Л. Киш