Langoš i kurtoš u glavnoj ulozi
VRBAS: Uz bogatu trpezu i program, u Vrbasu je održan Festival mađarske kuhinje i tradicije koji je pored prodajne izložbe imao svečani programski deo.
Posetioci su na štandovima imali priliku da probaju pregršt domaćih specijaliteta iz poznate mađarske kuhinje, dok su se centrom Vrbasa mešali mirisi langoša, raznih paprikaša i slatkih specijaliteta po starim receptima mađarskih kulinara. Ovo je treći festival u organizaciji KUD „Karolj Sirmai“ iz Vrbasa.
- Recept za langoš je lak i jednostavan: brašno, voda, kvasac, malo šećera i soli, sve to umesimo kao testo za pitu, ostavimo da odstoji pola sata, i napravimo male jufkice, razvijemo oklagijom i pečemo u vrelom ulju – objašnjava predsednica KUD „Karolj Sirmai“ Marija Paroci, dodajući da se po želji stavlja preliv sa belim lukom ili pavlaka.
Marija Šoš iz Subotice je izložila tradicionalni kurtoš kolač. Štandove su imali i gosti iz Temerina, Kule, Feketića, Zmajeva... Učešće na festivalu su imala skoro sva udruženja Mađara iz cele Vojvodine, što je činilo bogatu ponudu. Poseban deo je bio kutak za decu u kojem su se mališani družili, ali su mogli i da nauče po koju reč na mađarskom jeziku.
U Vrbaskoj opštini ima 24 naroda i narodnosti, Mađari su nekada činili značajan deo stanovništva, sada ih ima mnogo manje, ali su svesni činjenice da svojoj deci moraju ukazati na značaj očuvanja tradicije kroz pesmu, igru, pravljenje gastronomskih specijaliteta, jer je to važno da ih, kako kažu, nauče zašto se to prenosi sa generacije na generaciju.
L. Kiš