Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Гастрономски караван у Велебиту упржио ајвар на десет начина

14.09.2020. 19:46 19:48
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

ВЕЛЕБИТ: У седмој турнеји по Србији велики гастрономски караван „Изађи ми на теглу”, пети пут био је у недељу у Велебиту, селу у кањишкој општини.

Са око 250 житеља Велебит је најмање место у ком се одржава надметање у припреми ајвара. Због епидемије манифестација је измењена, па се код школе у центру Велебита окупило 10 екипа, међу којима и гости из Новог Кнежевца и Врбаса. Према оцени жирија најукуснији ајвар припремила је екипа „Опасни Марко и очајне домаћице” коју је предводио Марко Судар из Велебита, коме је ово трећа победа.

- За припрему укусног ајвара потребна је квалитетна паприка, добро испечена и зачини. Домаћице Марица, Гоца и Ерика из моје екипе су најлепше и најбоље, али су само мало очајне због тога што од њих боље спремам авјвар - категоричан је Судар, који се потврдио као неприкосновени мајстор.

Победничка екипа освојила је шпорет смедеревац, док су пригодне награде добиле и другопласирана екипа „Зимоњићанке”, коју чине снајке родом из Војводе Зимоњића, а удате у Велебит.

-  Код нас у домаћинству ајвар је доста заступљен на трпези, посебно због тога што може да се користи као намаз за доручак  или вечеру, али и као прилог уз нека јела. Рецепт сам прикупљала са више места, а трудим се да га пренесем снајкама -  каже капитенка „Зимоњићанки” Зора Лончар.

Она додаје да су већ раније победиле и биле на финалном такмичењу тако да нису оптерећене победом, да и нека друга екипа добије прилику да доживи лепо искуство. Иначе, екипа „Фрау Габријела” из Велебита је 2017. године била национални победник у финалу у Соко Бањи.

Најмлађој екипи „Личанин и Личанке” припала је посебна награда домаћина и организатора. Од Софије Радмановић сазнајемо да су рецепт за справљање ајвара чланови екипе научили од бака и мама и да им доста добро иде. За учеснике кулинарског каравана најважније је дружење, што потврђује и капитенка екипе „Веселе туфнице” Милена Корица из Кањиже, која је prеthodnih прилика добијала признање за најоригиналнији наступ и најлепши штанд, на коме је увек добро расположење.

Главна организаторка каравана Љиљана Вукотић потврђује да је Велебит најмање место у које долази караван, али да је изнедрило и победника на националном нивоу.

- Пету годину смо узастопно у Велебиту, што је мали јубилеј у дивном селу. Караван је ове сезоне кренуо 11. септембра и обићи ћемо 12 градова, иако до последњег тренутка нисмо знали да ли ћемо успети да ове сезоне покренемо и реализујемо нашу манифестацију, због сложене епидемиолошке ситуације. Смањен је број екипа учесника са 15 на 10, обавезна је физичка дистанца између штандова и самих такмичара и за сада све протиче у најбољем реду. Велико финале биће 10. октобра у Београду – најавила је Љиљана Вукотић.

Председница Савета МЗ Велебит Милица Маљковић, наглашава да за мало село ова манифестација јако пуно значи.

- Већ смо навикли да будемо домаћини и ова манифестација је заживела у нашем месту, па је било довољно пет дана како је добијено зелено светло за њено одржавање да се припремимо. У гостима нам је и кувар Милијан Стојанић, победник светских такмичења и Гинисовац, који је на позорници припремао чувену Милијанову чарламу, а уметница Љиљана Кртинић је имала корисну ликовну радионицу са децом која су осликавала овај догађај – каже Милица Маљковић.

Догађају је присуствовао и председник општине Кањижа  Роберт Фејстамер, који напомиње да је ово једина већа манифестација организована ове године уз подршку локалне самоуправе.

Текст и фото:М. Митровић

Пише:
Пошаљите коментар