Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Gastronomski karavan u Velebitu upržio ajvar na deset načina

14.09.2020. 19:46 19:48
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

VELEBIT: U sedmoj turneji po Srbiji veliki gastronomski karavan „Izađi mi na teglu”, peti put bio je u nedelju u Velebitu, selu u kanjiškoj opštini.

Sa oko 250 žitelja Velebit je najmanje mesto u kom se održava nadmetanje u pripremi ajvara. Zbog epidemije manifestacija je izmenjena, pa se kod škole u centru Velebita okupilo 10 ekipa, među kojima i gosti iz Novog Kneževca i Vrbasa. Prema oceni žirija najukusniji ajvar pripremila je ekipa „Opasni Marko i očajne domaćice” koju je predvodio Marko Sudar iz Velebita, kome je ovo treća pobeda.

- Za pripremu ukusnog ajvara potrebna je kvalitetna paprika, dobro ispečena i začini. Domaćice Marica, Goca i Erika iz moje ekipe su najlepše i najbolje, ali su samo malo očajne zbog toga što od njih bolje spremam avjvar - kategoričan je Sudar, koji se potvrdio kao neprikosnoveni majstor.

Pobednička ekipa osvojila je šporet smederevac, dok su prigodne nagrade dobile i drugoplasirana ekipa „Zimonjićanke”, koju čine snajke rodom iz Vojvode Zimonjića, a udate u Velebit.

-  Kod nas u domaćinstvu ajvar je dosta zastupljen na trpezi, posebno zbog toga što može da se koristi kao namaz za doručak  ili večeru, ali i kao prilog uz neka jela. Recept sam prikupljala sa više mesta, a trudim se da ga prenesem snajkama -  kaže kapitenka „Zimonjićanki” Zora Lončar.

Ona dodaje da su već ranije pobedile i bile na finalnom takmičenju tako da nisu opterećene pobedom, da i neka druga ekipa dobije priliku da doživi lepo iskustvo. Inače, ekipa „Frau Gabrijela” iz Velebita je 2017. godine bila nacionalni pobednik u finalu u Soko Banji.

Najmlađoj ekipi „Ličanin i Ličanke” pripala je posebna nagrada domaćina i organizatora. Od Sofije Radmanović saznajemo da su recept za spravljanje ajvara članovi ekipe naučili od baka i mama i da im dosta dobro ide. Za učesnike kulinarskog karavana najvažnije je druženje, što potvrđuje i kapitenka ekipe „Vesele tufnice” Milena Korica iz Kanjiže, koja je prethodnih prilika dobijala priznanje za najoriginalniji nastup i najlepši štand, na kome je uvek dobro raspoloženje.

Glavna organizatorka karavana Ljiljana Vukotić potvrđuje da je Velebit najmanje mesto u koje dolazi karavan, ali da je iznedrilo i pobednika na nacionalnom nivou.

- Petu godinu smo uzastopno u Velebitu, što je mali jubilej u divnom selu. Karavan je ove sezone krenuo 11. septembra i obići ćemo 12 gradova, iako do poslednjeg trenutka nismo znali da li ćemo uspeti da ove sezone pokrenemo i realizujemo našu manifestaciju, zbog složene epidemiološke situacije. Smanjen je broj ekipa učesnika sa 15 na 10, obavezna je fizička distanca između štandova i samih takmičara i za sada sve protiče u najboljem redu. Veliko finale biće 10. oktobra u Beogradu – najavila je Ljiljana Vukotić.

Predsednica Saveta MZ Velebit Milica Maljković, naglašava da za malo selo ova manifestacija jako puno znači.

- Već smo navikli da budemo domaćini i ova manifestacija je zaživela u našem mestu, pa je bilo dovoljno pet dana kako je dobijeno zeleno svetlo za njeno održavanje da se pripremimo. U gostima nam je i kuvar Milijan Stojanić, pobednik svetskih takmičenja i Ginisovac, koji je na pozornici pripremao čuvenu Milijanovu čarlamu, a umetnica Ljiljana Krtinić je imala korisnu likovnu radionicu sa decom koja su oslikavala ovaj događaj – kaže Milica Maljković.

Događaju je prisustvovao i predsednik opštine Kanjiža  Robert Fejstamer, koji napominje da je ovo jedina veća manifestacija organizovana ove godine uz podršku lokalne samouprave.

Tekst i foto:M. Mitrović

Autor:
Pošaljite komentar