Фестивал у Адорјану: За ручак се појело 8.500 кобасица и 1.500 хурки
АДОРЈАН: Фестивал хурки и кобасица у Адорјану код Кањиже јуче је приређен седми пут, а целодневни кулинарски и културно забавни програм био је велика гозба за преко 10.000 посетилаца из војвођанских места и иностранства. У справљању кобасица и хурки такмичило се 109 екипа из Србије, Мађарске, Румуније и Словачке.
Ова манифестација нама пуно значи, јер у село дође десет пута више посетилаца и гостију него што имамо становника, наглашава председник МЗ Адорјан Чаба Боршош.
Како је даље казао, много њих долази са стране на такмичење или да пробају какве се хурке и кобасице овде справљају.
Десет екипа стигло нам је из Мађарске, три су одустале због јутрошње густе магле, а из војвођанских места имамо екипа од Панчева, преко Мужље и Суботице, до Сомбора, похвалио се Боршош.
За најбољу екипу главна награда је двобраздни плуг и неке ситније награде укупне вредности 150.000, а укупни наградни фонд је око 600.000 динара.
После магловитог јутра, домаћине и посетиоце у Адорјану је огрејало сунце и изузетно весело расположење, уз наступ свадбарских оркестара из Кикинде, Трешњевца и других места. Организатори из Адорјана су се потрудили да сви посетиоци буду угошћени па је у време ручка за велику гозбу бесплатно подељено печених 8.500 кобасица и 1.500 хурки у земичкама.
За окрепљење и освежење од јутра до вечери бринули су и угоститељи, а добра је била понуда вашарких, занатских, сухомеснатих и других производа.
Међу бројним гостима био је и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, који каже да је био и на prеthodnim манифестацијама у Адорјана и његов утисак је да је атмосфера изванредна, послужило је и лепо време, пуно је такмичарксих екипа и посетилаца.
Ова манифестација полако постаје бред Адорјана и кањишке општине. У овом моменту манифестација не значи превише у туристичкој понуди, али сигурно носи огроман потенцијал. Треба се определити да ли ће ово бити пре свега туристичка манифестација или за људе из околине који су заљубљеници свињокоља и специјалитета који се справљају за време свињокоља. Мислим да ту треба наћи равнотежу, али евидентно је да се из године у годину напредује...
За справљање кобасица и хурки на лицу места свака екипа је добила по пет килограма меса и изнутрица. Свако је месо млео и зачинио по свом рецепту, а екипа „Круменакер млинови“ из Бачког Петровог Села пажњу је привукла необичним патентом.
Машина за млевење намонтирана је тако да се уместо ручно, уз помоћ ланца меље покретањем педала бицикла, а како функционише овај јединствен изум лично је испробао и председник покрајинског парламента Иштван Пастор.
Круменакер млинови једини у Војводини производе каменове за млевење житарица, а ми овде месо за кобасице и баротину за хурке мељемо без камена уз помоћ бицикла. То сам ја патентирао, а да изум функционише и све се напреви заслужан је власник фирме Андраш који вози бицикл, заједно са осталим колегама. Хурке и кобасице правимо по домаћем рецепту, а пре три године на четвртом фестивалу овде у Адорјану освојили смо друго место у справљању хурке. Укусне хурке увек правимо, има доста екипа и велика је конкуренција, а све зависи од жирија, каже Шандор Ерег из Бачког Петровог Села.
Томислав Баца Суботички из Новог Милошева уверава да је за добре банатске кобасице потребно квалитетно шарено свињско месо самлевено на четири-пет милиметара, од зачина се користи бибер, со, млевена слатка зачинска паприка, може и мало љуте да буде пикантна.
Не треба ту много паметовати, него треба радити домаћински, што једноставније, то кобасице буду боље, категоричан је Суботички.
М. Митровић