Festival u Adorjanu: Za ručak se pojelo 8.500 kobasica i 1.500 hurki
ADORJAN: Festival hurki i kobasica u Adorjanu kod Kanjiže juče je priređen sedmi put, a celodnevni kulinarski i kulturno zabavni program bio je velika gozba za preko 10.000 posetilaca iz vojvođanskih mesta i inostranstva. U spravljanju kobasica i hurki takmičilo se 109 ekipa iz Srbije, Mađarske, Rumunije i Slovačke.
Ova manifestacija nama puno znači, jer u selo dođe deset puta više posetilaca i gostiju nego što imamo stanovnika, naglašava predsednik MZ Adorjan Čaba Boršoš.
Kako je dalje kazao, mnogo njih dolazi sa strane na takmičenje ili da probaju kakve se hurke i kobasice ovde spravljaju.
Deset ekipa stiglo nam je iz Mađarske, tri su odustale zbog jutrošnje guste magle, a iz vojvođanskih mesta imamo ekipa od Pančeva, preko Mužlje i Subotice, do Sombora, pohvalio se Boršoš.
Za najbolju ekipu glavna nagrada je dvobrazdni plug i neke sitnije nagrade ukupne vrednosti 150.000, a ukupni nagradni fond je oko 600.000 dinara.
Posle maglovitog jutra, domaćine i posetioce u Adorjanu je ogrejalo sunce i izuzetno veselo raspoloženje, uz nastup svadbarskih orkestara iz Kikinde, Trešnjevca i drugih mesta. Organizatori iz Adorjana su se potrudili da svi posetioci budu ugošćeni pa je u vreme ručka za veliku gozbu besplatno podeljeno pečenih 8.500 kobasica i 1.500 hurki u zemičkama.
Za okrepljenje i osveženje od jutra do večeri brinuli su i ugostitelji, a dobra je bila ponuda vašarkih, zanatskih, suhomesnatih i drugih proizvoda.
Među brojnim gostima bio je i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji kaže da je bio i na prethodnim manifestacijama u Adorjana i njegov utisak je da je atmosfera izvanredna, poslužilo je i lepo vreme, puno je takmičarksih ekipa i posetilaca.
Ova manifestacija polako postaje bred Adorjana i kanjiške opštine. U ovom momentu manifestacija ne znači previše u turističkoj ponudi, ali sigurno nosi ogroman potencijal. Treba se opredeliti da li će ovo biti pre svega turistička manifestacija ili za ljude iz okoline koji su zaljubljenici svinjokolja i specijaliteta koji se spravljaju za vreme svinjokolja. Mislim da tu treba naći ravnotežu, ali evidentno je da se iz godine u godinu napreduje...
Za spravljanje kobasica i hurki na licu mesta svaka ekipa je dobila po pet kilograma mesa i iznutrica. Svako je meso mleo i začinio po svom receptu, a ekipa „Krumenaker mlinovi“ iz Bačkog Petrovog Sela pažnju je privukla neobičnim patentom.
Mašina za mlevenje namontirana je tako da se umesto ručno, uz pomoć lanca melje pokretanjem pedala bicikla, a kako funkcioniše ovaj jedinstven izum lično je isprobao i predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor.
Krumenaker mlinovi jedini u Vojvodini proizvode kamenove za mlevenje žitarica, a mi ovde meso za kobasice i barotinu za hurke meljemo bez kamena uz pomoć bicikla. To sam ja patentirao, a da izum funkcioniše i sve se naprevi zaslužan je vlasnik firme Andraš koji vozi bicikl, zajedno sa ostalim kolegama. Hurke i kobasice pravimo po domaćem receptu, a pre tri godine na četvrtom festivalu ovde u Adorjanu osvojili smo drugo mesto u spravljanju hurke. Ukusne hurke uvek pravimo, ima dosta ekipa i velika je konkurencija, a sve zavisi od žirija, kaže Šandor Ereg iz Bačkog Petrovog Sela.
Tomislav Baca Subotički iz Novog Miloševa uverava da je za dobre banatske kobasice potrebno kvalitetno šareno svinjsko meso samleveno na četiri-pet milimetara, od začina se koristi biber, so, mlevena slatka začinska paprika, može i malo ljute da bude pikantna.
Ne treba tu mnogo pametovati, nego treba raditi domaćinski, što jednostavnije, to kobasice budu bolje, kategoričan je Subotički.
M. Mitrović