Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дан шећерне репе на пољима ПИК Бечеј

07.06.2019. 13:19 13:27
Пише:
Фото: pixabay.com

БЕЧЕЈ: Компанија „Суноко“ организовала је „Дан поља шећерне репе“ на њивама ПИК Бечеј. Била је то прилика да стручњаци компаније „Суноко“ упознају пољопривреднике с новом технологијом производње слатког корена, актуелним стањем на тржишту шећерне репе и шећера, али и да резмене искуства из добре ратарске праксе.

- Наш циљ је да унапредимо производњу шећера на њивама. Ове године немамо проблема с трулежом, какав је лане био. Уз ангажовање стручњака у научним институцијама, колегама из семенских кућа и кућа за заштиту биља, омогућићемо пољопривредним произвођачима сигурну производњу с високим приносом и повећаном количином шећера у репи – рекао је Слободан Кошутић, који ће од 1. јула преузети функцију генералног директора компаније „Суноко“.

- Морамо уводити нове технологије производње, како бисмо извукли што већу дигестију шећера у репи. Лане је због трулежи дигестија била 15 процената, просечна је око 16 одсто, а повећање сваког промила је значајно за производњу шећера. Компанија „Суноко“, чланица МК Гроуп, је дугогодишњи лидер у производњи шећера не само Србије, већ југоисточне Европе, и то жели да остане. Ове сезоне засејано је мање површина него ранијих година под шећерном репом, само 30.000 хектара, што ће бити довољно за прерађивачку кампању у три производна центра. Очекује се да произведе око 400.000 тона шећера, 125.000 тона репиних резанаца и 130.000 тона меласе. А, како је Кошутић истакао, у кругу полупречника 500 километара око нас, могуће је пласирати 600.000 тона шећера.

- Без обзира што нисмо добили одговоре на наша питања ресорном министарству и Влади Србије, не одричемо се шећерне индустрије - закључио је Слободан Кошутић.

 В. Јанков

Пише:
Пошаљите коментар