few clouds
4°C
15.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЖЕНЕ ИЗ НОВОГ ИТЕБЕЈА ЧУВАЈУ ОД ЗАБОРАВА ПОСЕБНУ ВРСТУ ТЕСТЕНИНЕ Још знају да направе чиге ЗА СВАДБЕ И ВЕЛИКЕ ПРАЗНИКЕ

15.02.2025. 13:27 13:49
Извор:
Дневник
Нови Итебеј
Фото: приватна архива

НОВИ ИТЕБЕЈ: Жене из Новог Итебеја од заборава чувају посебну врсту тестенине, карактеристичну за мађарску националну заједницу, али и за Војводину.

То су чувена csigatészta или чиге, како их уобичајено зовемо. У питању је тестенина која се закувава у домаће свечарске супе, које се спремају на свадбама, али и за Божић, Ускрс или неки други велики празник. У Војводини се чиге навелико месе само још у Дебељачи, Фекетићу и у Новом Итебеју.

тесто
Фото: приватна архива

- Сваког понедељка се окупљамо у Клубу пензионера и уз разговор и дружење месимо чиге. За сат времена, ако нас се окупи довољно, можемо да умесимо чиге од килограма теста. Пакујемо их и продајемо, а муштерија увек има. И то не само у селу и околини, него стигну и до Немачке, јер их носе, по наруџбини, жене из села које тамо раде - каже Пирошка Перки.

Чиге се праве од брашна и јаја. Мера коју Новоитебејке користе су килограм брашна и десет јаја. 

- Умесимо тесто, које онда мора да одстоји бар сат времена. Развлачимо на машини у траке, које не треба да буду јако танке. Траке сечемо у квадрате 2x2 центиметра и онда следи увијање у чиге - објашњава Пирошка.

За чиге постоји посебна опрема. На посебној дашчици, која се зове борда, уз помоћ штапића, који се зове оршо, од квадрата се увије чига. У случају чига из Новог Итебеја, под паролом снађи се, борда је од трске, а оршо су жице од точка бицикла, али је тестенина једнако добра. Даље се чиге суше и пакују и такве могу да стоје месецима.

- Ово је посебна врста тестенине. Наоко изгледа да је није тешко направити, али потребно је искуство, а богами и вештина па и брзина, које смо ми стекле годинама - наглашава Пирошка и додаје да се не брине за опстанак вољених и тражених чига.

тесто
Фото: приватна архива

- Увек има нових и млађих жена које нам се придруже, али у селу се чиге праве малтене у свакој кући. Науче младе жене од бака, мама и свекрва и тако су чиге преживеле и до сада - наводи Пирошка Перки. 

А колико су чиге заштитни знак жена из Новог Итебеја и колико је вредно то што раде, говори и податак да су и куварице и њихов производ завршили на зидном календару.

Ж. Балабан

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар