Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БАНАТСКИ ДАНИ ТЕКУ Фестивал нематеријалног културног наслеђа у Зрењанину

14.09.2024. 12:41 12:51
Пише:
Младићи у банатској народној ношњи, Зрењанин, почетак 20. века
Фото: Народни музеј Зрењанин

ЗРЕЊАНИН: Фестивал нематеријалног културног наслеђа „Банатски дани теку” одржава се од данас до понедељка у атријуму Народног музеја Зрењанин.

Манифестацију је припремио зрењанински музеј, уз финансијску подршку Министарства културе, са идејом да широј јавности представи и промовише културно наслеђе једне изузетно богате мултикултуралне средине какав је средњи Банат. У програму учествују Срби, Румуни, Словаци и Мађари. Надлежна кустоскиња манифестације је виша кустоскиња - етнолошкиња Народног музеја Зрењанин Бранка Сикимић.

Сви програми почињу у 18 часова, а данас ће локалне заједнице  представити сопствено нематеријално културно наслеђе преко изворних певачких група, које изводе традиционалну музику. Овај део програма ће имати и едукативни карактер, а замишљен је тако да водитељке, између појединих наступа, говоре о настанку и развоју изворне народне музике.

Гајдаш из Ботоша
Фото: Народни музеј Зрењанин

Другог дана, у недељу, на програму ће бити ситни колачи без којих се није могла замислити недељна ни празнична трпеза код свих народа који насељавају Банат. Учесници програма представиће се ситним колачима који су карактеристични за њихову кул-

турну и националну припадност. Поред незаобилазних гурабија, лење пите, старинских колача на пресу, ванилица, мађарица и слично, посетиоци ће имати прилику и да се упознају са старинским рецептима.

Понедељак је резервисан за традиционална умећа, вештине и занате. У том контексту биће представљен сапунџијски занат. Мајстори који се баве овим занатом представиће посетиоцима традиционални, такозвани хладни процес прављења сапуна помоћу масноће животињског порекла, воде и каустичне соде. Поред овог, мајстори ће представити и савременији начин справљања сапуна за чију се израду користе уља биљног порекла, екстрати ароматичног биља, млеко и друго. У програму ће учествовати и ученици Средње хемијско-прехрамбене и текстилне школе „Урош Предић” из Зрењанина, док ће и публика моћи да се укључи у поједине процесе производње сапуна. 

Ж. Б.

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар