Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BANATSKI DANI TEKU Festival nematerijalnog kulturnog nasleđa u Zrenjaninu

14.09.2024. 12:41 12:51
Piše:
Младићи у банатској народној ношњи, Зрењанин, почетак 20. века
Izvor: Narodni muzej Zrenjanin

ZRENJANIN: Festival nematerijalnog kulturnog nasleđa „Banatski dani teku” održava se od danas do ponedeljka u atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Manifestaciju je pripremio zrenjaninski muzej, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture, sa idejom da široj javnosti predstavi i promoviše kulturno nasleđe jedne izuzetno bogate multikulturalne sredine kakav je srednji Banat. U programu učestvuju Srbi, Rumuni, Slovaci i Mađari. Nadležna kustoskinja manifestacije je viša kustoskinja - etnološkinja Narodnog muzeja Zrenjanin Branka Sikimić.

Svi programi počinju u 18 časova, a danas će lokalne zajednice  predstaviti sopstveno nematerijalno kulturno nasleđe preko izvornih pevačkih grupa, koje izvode tradicionalnu muziku. Ovaj deo programa će imati i edukativni karakter, a zamišljen je tako da voditeljke, između pojedinih nastupa, govore o nastanku i razvoju izvorne narodne muzike.

Гајдаш из Ботоша
Izvor: Narodni muzej Zrenjanin

Drugog dana, u nedelju, na programu će biti sitni kolači bez kojih se nije mogla zamisliti nedeljna ni praznična trpeza kod svih naroda koji naseljavaju Banat. Učesnici programa predstaviće se sitnim kolačima koji su karakteristični za njihovu kul-

turnu i nacionalnu pripadnost. Pored nezaobilaznih gurabija, lenje pite, starinskih kolača na presu, vanilica, mađarica i slično, posetioci će imati priliku i da se upoznaju sa starinskim receptima.

Ponedeljak je rezervisan za tradicionalna umeća, veštine i zanate. U tom kontekstu biće predstavljen sapundžijski zanat. Majstori koji se bave ovim zanatom predstaviće posetiocima tradicionalni, takozvani hladni proces pravljenja sapuna pomoću masnoće životinjskog porekla, vode i kaustične sode. Pored ovog, majstori će predstaviti i savremeniji način spravljanja sapuna za čiju se izradu koriste ulja biljnog porekla, ekstrati aromatičnog bilja, mleko i drugo. U programu će učestvovati i učenici Srednje hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić” iz Zrenjanina, dok će i publika moći da se uključi u pojedine procese proizvodnje sapuna. 

Ž. B.

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar